Т(р)ајна веза корупције и буџета

0
(0)

Tрећа врста постсоцијалистичке корупције је најсложенија: зове се клијентилизам подразумева однос клијент–функционер. Клијент је обично представник некаквог приватног интереса, за чије се пропагирање и привелигије бори државни функционер, у улози патрона или принципала.

– Ненаменско трошење новца из буџета у директној је вези с корупцијом и због тога решавање тог проблема захтева пуно ангажовање Владе и њених ресурса – изјавио је професор Економског факултета у Београду Синиша Зарић. Корупција, по његовим речима, има неколико форми. Прва форма је ситна корупција, и то је онај мали поклон који се добија за учињену услугу, али је друга форма корупције када државни службеници посежу за неким ресурсима који им не припадају: користе службени аутомобил, телефоне за приватне сврхе, праве рачуне, ненаменски троше новац.

Међутим, трећа врста постсоцијалистичке корупције је најсложенија: зове се клијентилизам подразумева однос клијент–функционер. Клијент је обично представник некаквог приватног интереса, за чије се пропагирање и привелигије бори државни функционер, у улози патрона или принципала.

– То се показује као велики проблем земље и захтева борбу. Један вид борбе је деполитизација, други тип већа активност регулаторних тела из области борбе против корупције, трећи тип борбе јесте транспарентност, четврти – сеча прописа. Постоји низ аката који могу смањити или умањити те негативне појаве – тврди Зарић.

По његовој оцени, сређивања ситуације у јавним финансијама је „питање здраве економије и успеха Владе”.

– Можда краткорочно Влада може изгубити на популарности, али у укупном збиру, она ће повратком на здраве финансије урадити врло много. Ту не знам шта би било прво а шта друго, одакле и како с толиким пожарима изаћи на крај… – навео је он. – Држава је до те мере узапћена да имамо мрежу тих односа о којима се врло мало расправља. Препоручио бих телима који се баве корупцијом да се заинтересују за те теоријске моделе, да бисмо их могли препознати. Може се десити да се подзаконски или чак законски акт мења у интересу једне групе. Могуће је да се осмишљеним понашањем и упутствима Владиних органа ствари помало померају. Никако то неће моћи брзо, али корак по корак и створиће се могућност да напредујемо.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend