Задружна имовина биће враћена задругарима?

0
(0)

Група од шездесетак представника Савеза акционара Војводине и Удружења за борбу против доминантне системске корупције „Обруч” била је у уторак у Београд да би представницима Владе Србије скренула пажњу на малверзације с државним и задружним пољопривредним земљиштем у Покрајини.

– Дошли смо да укажемо на корупцију и криминал, на пљачку у оквиру пољопривредног земљишта – изјавио је председник удружења „Обруч” из Раткова Ненад Илић.

Представници удружења окупили су се у парку код Владе Србије а примио их је потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић. Како је након састанка за „Дневник” казао Ненад Илић, задругари су задовољни исходом разговора јер им је обећано скоро решење тог проблема. 

– Први корак је да се провери шта је с кривичним пријавама које смо подносили свих ових година, а њих је на стотине за 50 војвођанских задруга. Такође, обећано нам је да ће се проверити шта је са захтевима за раскид приватизације, да би се коначно знало шта је у Војводини приватизовано по закону – казао је Илић, уз оцену да је реч о криминалу великих размера.

Он је навео да је задружна земља опљачкана, а сада већ по други или трећи пут препродата, између осталог и странцима. У оквиру свега тога нестало је, како је казао, 312.105 хектара задружне земље која се водила као друштвена, а с обзиром на то да разграничење никада није урађено, спорно је и око 300.000 хектара државног земљишта, за шта постоје докази. Њихов захтев је, како је навео, да се пониште спорне приватизације, додајући да за више од 50-60 задруга имају доказе.

Подсетимо, тим питањем прошле године бавио се Одбор Скупштине Србије за представке и предлоге, који одскоро не постоји, а председник тог тела Саша Дујовић у изјави за наш лист јуче је казао да је заправо спорна приватизација стотину земљорадничких задруга.

– Спорна је, у ствари, свака приватизација, а у Војводини је ту реч о 100.000 хектара. Надамо се да ће, с обзиром на спремност нових власти да се боре против криминала и корупције, и то питање коначно бити решено – казао је Дујовић.

Поменимо, проблеми су евидентирани у „Маглићу” из Маглића, „Војвођанки” из Малог Иђоша, „Фекетићу” из Фекетића, „Његошу” из Ловћенца, Агрокомбинату „Суботица”, „Војводини” из Бачког Брестовца, „Милетићу” из Српског Милетића, „Змајеву” из Змајева, „Зобнатици” из Бачке Тополе, а најгора је ситуација у „Раткову”, чија је комплетна документација лане предата Тужилаштву и МУП-у.

   С. Г.


Катастрофа у катастру

– У катастрима је општа пометња, и на то смо указали Влади Србије. Само у општини Оџаци, рецимо, недостаје 3.400 хектара државне земље – каже Ненад Илић, додајући да је, када су спорне приватизације у питању, само у случају „Раткова„ под сумњом 2.004 хектра.

 
Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (11) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

ПЉАЧКА СРБИЈЕ НЕ СТАЈЕ! Бивши шеф Ане Брнабић победио на тендеру за расвету у Нишу

5 (5) Посао замене више од 23.500 „обичних“ светиљки ЛЕД светиљкама и брига о јавној …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend