fbpx
Насловна / Србија / Друштво / ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА Радници поштанског центра у Земуну ОБУСТАВИЛИ РАД, чекају директорку да им се обрати
ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА Радници поштанског центра у Земуну ОБУСТАВИЛИ РАД, чекају директорку да им се обрати 1

ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА Радници поштанског центра у Земуну ОБУСТАВИЛИ РАД, чекају директорку да им се обрати

Радници Поште Србија у главном дистрибутивном центру у Земуну обуставили су рад данас око 17 часова јер нико од руководилаца није одговорио на њихово питање да ли ће им бити повећане плате и колико ће им бити исплаћено из добити предузећа.

Радници су тренутно у кругу центра, где чекају директорку Миру Петровић да дође. Током вечери, са њима је разговарао извршни директор Горан Ђерић, који је тражио да радници наставе са радом, а да ће до 15. априла менаџмент покушати да нађе начин за повећање зарада. Међутим, они су одбили и траже да дође директорка.

Подсетимо, како је „Блиц“ писао, радници су огорчени расипништвом руководства фирме на климе и аутомобиле, док, како тврде, за повећање плата нема новца. Управо зато, они су дали су руководству рок до данас да им се обрати са конкретном око повећања плате, али будући да им се нико није обратио, они су данас поподне обуставили рад и то у главном поштанском центру, који је жила куцавица поштанског система и чији престанак рада може представљати тотални колапс.

Набавка клима и аутомобила

Иначе, група радника овог јавног предузећа обратила се „Блицу“ тврдећи да се новац расипа на разне ствари, а да се плате, које су међу најнижима у Србији, не повећавају. Тако је поред куповине 46 нових луксузних аутомобила, Мира Петровић издвојила и 17,6 милиона динара за набавку 269 клима-уређаја.

Тендер за расхлађивање је расписан усред зиме, односно 18. децембра 2018, а на њега се, као и у већини случајева у овом предузећу, јавио само један понуђач – фирма „Стеелсофт“, која је и добила посао.

Тако се, поред аутомобила за руководиоце плаћених 95 милиона динара, за које је на тендеру победила „Ауто Чачак“ нашло пара и за клима-уређаје, од којих сваки у просеку вреди 65.500 динара.

Управо та цена, код групе радника који су се обратили „Блицу“, буди сумњу да је реч о преплаћеном послу и да је руководство компаније и на овој јавној набавци оштетило близу 15.000 запослених. Они сматрају да је крајње непримерено да се расписују набавке које имају карактер луксуза, док велика већина радника прима бедне зараде од којих једва саставља крај.

Радници су навели да је управо овакво понашање руководства и један од повода да се прекида рад у појединим радним јединицама и најављује штрајк ако им се материјални статус не побољша.

  • Непримерено је да 11.500 људи, који имају средњу стручну спрему, прима између 32.000 и 39.000 динара, а још непримереније је да је то ниже него пре шест година. За њих нема пара за повећање плате, али и за исплату зарада из добити компаније, али зато има милион евра за куповину аутомобила за шефове. О томе одлучује Мира Петровић, чији је статус недефинисан јер јој је в.д. стање истекло још 12. септембра 2017. Зато је дефинисано да је сваки аутомобил плаћен 20.000 евра, а од тих пара могло је да се исплати 2.895 плата поштарима, који живе на ивици егзистенције. Петровићевој је важно да се групи привилегованих кадрова ПУПС-а, која води компанију, поред високих плата, обезбеде и нови аутомобили. Та куповина може скупо да је кошта, јер ако до краја недеље не изађе са понудом за повећање зарада, опет ће бити обустављен рад у појединим јединицама. То се, најпре, односи на запослене у главном центру у Београду, који су пре две недеље обуставили слање пошиљки од 20 до 23.30 сати – тврди група запослених.

С. Вукашиновић, Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радници Kрушика најављују обуставу рада јер су режимски трговци оружјем УНИШТИЛИ фабрику 11

Радници Kрушика најављују обуставу рада јер су режимски трговци оружјем УНИШТИЛИ фабрику

Идуће недеље доносимо коначну одлуку о томе да ли ћемо да ступимо у генерални штрајк. …

Сутра цела Грчка стаје: Синдикати и удружења радника заказали генерални штрајк 12

Сутра цела Грчка стаје: Синдикати и удружења радника заказали генерални штрајк

Атина — Синдикати, федерације и удружења радника у Грчкој за сутра су заказали генерални 24-часовни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *