Тражи се новац за септембарске плате и пензије

Тражи се новац за септембарске плате и пензије

0
(0)

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је добио потврду од директорке државног трезора да само још у августу има новца за исплату плата и пензија

БЕОГРАД – Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је добио потврду од директорке државног трезора да само још у августу има новца за исплату плата и пензија.

Прва ствар коју сам питао директорку трезора била је: „Имамо ли новца за плате и пензије и до када“? Одговор је био: „Успели смо да обезбедимо за август“.

Динкић је додао да треба да се предузму још неки кораци да би се обезбедио новац за септембарске плате и пензије.

„Сада радимо на томе да обезбедимо пензије за септембар, толико је тешка ситуација“рекао је Динкић новинарима у Палати Србије.

Он је изразио уверење да ће у кратком року успети да направи план фискалне консолидације и среди стање у буџетској каси.

Министар је навео да је његов план реструктурирање нашег дуга до краја године, тако што би се вратио дуг са високим каматним стопама, а да ако већ морамо да се задужимо то буде под повољнијим условима.

„Другим речима да се пребацимо на задуживање од билатералних институција уместо на домаћем тржишту капитала, где је каматна стопа висока и креће се од 14 до 15 процената“, додао је Динкић.

Он је подсетио да се држава до сада задуживала емисијом трезорских записа, али да је до сада продавано 20 одсто емисије, али се ситуација поправила у односу на пре месец дана, те је сада степен успешности продаје записа виши од 60 процената.

„Ми имамо понуду за финансирање од стране инвестиционих фондова, али ја хоћу да смањимо камату и обезбедим повољније услове,“ рекао је он и додао да разаговара са потенцијалним кредиторима, али све са идејом да се стане са задуживањем и да се обезбеди да не буде раста јавног дуга у наредној години.

Динкић је казао и да је разговарао са банкама да обезбеде повољне кредите за привреднике, тако што би се за велику привреду одобравали кредити по камати од четири одсто, а за малу привреду од један одсто годишње.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министрима у Влади Србије због кризе изазване коронавирусом повећане плате 10 до 30 одсто, а Александру Вулину 140 одсто

Министрима у Влади Србије због кризе изазване коронавирусом повећане плате 10 до 30 одсто, а Александру Вулину 140 одсто

5 (2) Након што су посланици Скупштине Србије усред пандемије и кризе добили повећање плата, …

Часлав Оцић: Фармацеутске компаније су највећи донатори САНУ, ово је крај науке! (видео)

Часлав Оцић: Фармацеутске компаније су највећи донатори САНУ, ово је крај науке! (видео)

5 (6) Часлав Оцић (5. мај 1945, Даљ) – академик Српске академије наука и уметности; …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend