Трла баба лан да јој прође дан: Вучић на састанку са Мишковићем и Беком!

0
(0)

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић рекао је данас да је разговором с представницима банкарског сектора задовољан, да су са челницима страних компанија у Србији прецизирани неки конкретни потези за бољи инвестициони амбијент, а да му је разогвор с грађевинарима био најтежи.

„Веома ми је тежак био тај састанак, свашта сам видео и мислио сам да све знам о српској привреди и гледаћемо да колико можемо помогнемо, али ћемо много морати да мењамо. Ми немамо више ни керамичаре, ни водоинсталатере, о инжењерима да не говорим… „рекао је Вучић на конференцији за новинаре и најавио састанак са српским привредницима, међу којима је и власник Делта холдинга Мирослав Мишковић.

Упитан за његово присуство Вучић је рекао да то није ништа чудно, јер су његове три комапаније међу првих 200 по плаћању пореза у Србији.

„Судови раде свој посао и рећи ће своје о кривици, а што се тиче плаћања пореза заслужио је да буде у првих 200 привредника који је обезбедио своје присуство овде“, рекао је Вучић.

С представницима банкарског сектора уговорени су детаљи о исплати субвенционисаних кредита који, како је рекао Вуцић, не треба да омогуће само повећање ликвидности домаћих предузећа него и финансијску релаксацију.

Кад је реч о динарским кредитима они ће, објаснио је, бити одобравани на период шест плус 12 месеци, првих сест месеци је грејс период, а камата ће бити између пет и 5,9 одсто, што је готово бесплатан кредит, при чему ће држава у наредном периоду исплатити све обавезе које има према банкама.

„Мислим да ћемо имати значајну подршку банака“, закључио је Вучић, наводећи и да је с представницима страних компанија разговарано о олакшицама за улагаче и бољем привредном амбијенту, а кад је реч о мерама за сузбијање сиве економије рекао је да је припремљен план у пет тачака, те да његовом реализацијом држава може да очекује између 500 и 700 милиона евра.
ДЕВИЗНИ КРЕДИТИ

Представници банкарског сектора предложили су да се привреди, осим субвенционисаних динарских кредита са каматом која би износила пет одсто, понуде и дугорочни кредити у еврима са каматом од три одсто.

Званичници банака су новинарима у Палати Србија рекли да су са представницима владе и Народне банке обављени отворени и конкретни разговори, које оцењују као велики успех и одличан почетак сарадње.

Разговор је био отворен и посвећен конкретним питањима, рекли су банкари новинарима најављујући још једну рунду разговора с представницима владе и посебно истакавши да је питање поверења кључно за остваривање договора и реализацију планова.
ПРЕДСТАВНИЦИ СТРАНИХ КОМПАНИЈА ЗА ПОВОЉНИЈУ ПОСЛОВНУ КЛИМУ

Представници страних инвеститора оценили су након разговора с премијером Вучићем да су пореске олакшице за новозапослене подстицајна мера, додајући да је за раст инвестиција потребан и нови закон о раду.

Разговор је добро протекао, саслушане су све наше сугестије за поправљање инвестиционе климе у земљи, рекао је дирецтор Хјуит Пакарда Милош Ђурковић наводећи да је премијер изложио које су кључне мере владе.

Највећи инвеститори изнели су своје виђење мера које могу да поправе економску ситуацију у земљи и да повећају прилив нових инвестиција.

„Конкретан и један од главних предлога свакако је нови закон о раду и то је заједничко мишљење свих колега“, рекао је Ђурковић додајући да је премијер најавио доношење тог закона у најкраћем року.

Дурковић је као добар оценио предлог да за 10 нових радних места послодавац плаћа порез само за троје, а остало да буде обавеза државе, уверен да ће он поспешити запошљавање.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко је навео да на састанку предложено да се у јавну расправу о законима који регулишу сферу рада и инвестиција максимално укључе и представници великог бизниса, наводећи управо НИС као пример да се у разговорима с потенцијалним партнерима, какве они тренутно имају из Русије, Кине и ЕУ, мора обезбедити да наша земља буде што атрактивнија за стране улагаче.

Наводећи да постоји неколико таквих подстицајних мера, Кравченко је рекао да је оптимиста кад је реч о променама у добром смеру за Србију, те да и он и остали учесници разговора верују у рокове који су на данашњем састанку у влади представљени.

БЕЗ ПОДРШКЕ БАНАКА ПРИВРЕДИ НЕМА ЗДРАВЕ ЕКОНОМИЈЕ 
Вучић је изјавио да без снажне подршке банкарског сектора српској привреди нема ни здраве економије. Вучић је то рекао на састанку са представницима 29 банака у Палати Србија, и додао да не постоји ништа важније од размене идеја. Представници банкарског сектора изјавили су после састанка да су спремни да понуде привреди девизне кредите, док су представници страних компанија изнели сугестије за побољшање пословне климе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вести из луднице : Мост на Палилули

4.8 (11) Рушење Савамале, изградња грандоманског споменика Стефану Немањи, реконструкција тек реконструсаног трга… Мало шта …

Борислав Новаковић: Нема компромиса са Вучићем нити повлачења у борби против његовог режима

5 (3) Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да опозиција може бити успешна …

5 Коментара

 1. sranje od premijera i njegovih ministara…

 2. хахаха то се и очекивало

 3. „Ми немамо више ни керамичаре, ни водоинсталатере, о инжењерима да не говорим… „рекао је Вучић “
  Mi nemamo industriju, tako da mi inynjeri ne trebamo
  U Drzavi Jugoslaviji sam bio potreban i cenjen, u Srbiji sam nepotreban , kao i večina kolega proglašen za budalu, a sada nas je zvanično VOĐA obrisao
  VOĐA sve zna
  keramičar mu je ministar vojni
  Blago EVROPSKOJ SRBIJI !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend