Тровачи поново јашу: Петовалентне вакцине о трошку РФЗО

0
(0)

Београд — Од 1. јануара 2015. у Србији ће почети вакцинација деце петовалентном вакцином о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), најавио је фонд.

С произвођачем „Санофи Пастер“ закључен је тендер о набавци за наредну годину.

Петовалентна вакцина овог француског произвођача, која се даје деци као заштита од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце типа Б и дечје парализе, добила је данас дозволу за стављање у промет, после двоипомесечне несташице, и ускоро треба да се нађе у продаји.

Како су произвођачи обавестили РФЗО: „Остале су им неке мање количине петовалентних вакцина, које ће сада бити доступне родитељима који желе да искључиво на тај начин вакцинишу децу“, рекла је данас Тањугу представница за јавност у РФЗО Александра Газивода.

Она је додала да ће до почетка наредне године „сва деца бити вакцинисана, како је то и до сада чињено о трошку РФЗО-а, тровалентном Торлаковом вакцином, која даје исту заштиту као петовалентна, уз једину разлику у комфору“.

Поред тровалентне Торлакове вакцине (познате као Ди Те Пер – против дифтерије, тетануса и великог кашља), деца морају да приме још две додатне компоненте: хемофилус инфлуенца тип Б (ХИБ) која захтева јос једно боцкање и ОПВ вакцину против дечје парализе, која се пије, и то чини разлику у комфору, објаснила је Газивода.

За родитеље који су одлучили да за своје дете купе вакцину у апотеци, она је као важно упозорење навела да морају да воде рачуна о транспорту вакцине до здравствене установе.

„Познато је да је вакцина, уколико је ван хладног ланца, исправна свега 20 минута и зато, посебно у овим топлим данима, понесите неки ручни фрижидер. Никако вакцину немојте ставити у џеп, или држати на топлом, јер на тај начин постоји опасност да ваше дете буде вакцинисано обичном водицом, без икаквог дејства“, истакла је Газивода.

Говорећи о разлозима због којих петовалентне вакцине о трошку РФЗО-а нису обезбеђене за ову годину, она је подсетила да је први тендер за њихову набавку фонд расписао 17. јануара, али да су тада два једина произвођача, Санофи Пастер и Глаксо, послали допис да у 2014. не могу да обезбеде количине вакцина које су потребне Србији, уз напомену да на светском тржишту влада несташица.

Они су тада навели да им за обезбеђење тражене количине није довољно шест месеци, тврдећи да је РФЗО касно расписао тендер за набавку петовалентних вакцина.

РФЗО је одмах после тога, већ 2. априла, расписао тендер за набавку петовалентних вакцина за 2015. и тада су произвођачи рекли како им је овај тендер прерано расписан, рекла је Газивода и додала да је тендер закључен 21. маја 2014, с произвођачем Санофи Пастер.

Дистрибутер ће бити Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, а дистрибуција ће почети 1. јануара 2015.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трудо: Kанада купује сто милиона доза експерименталне вакцине

1 (1) Премијер Kанаде Џастин Трудо објавио је да је постигнут оквирни договор са компанијама …

Немачкa: Укинута обавеза ношења маске у школама

3.7 (6) Од 1. септембра у немачкој покрајини Северној Рајни Вестфалији више нема обавезе ношења …

Један коментар

  1. Vidite da na nacionalnoj televiziji Spinuju,kako eto vakcine u trazene jako mnogo a kao oni nemogu da nabave potrebne kolicine,ma dajte da dajete deci polu mrtve viruse decije paralize…itd pa to moze samo onaj koji nije dovoljno informisan,znaci i ako dete nije imalo virus u sebi decije paralize…itd ona ce to putem vakcine sigurno da dobije,jos ako virus nije mrtav u vakcini eto paralize sigurno,cisto da se farmaceuti obezbede da ce i u buducnosti prodavati lekove i da ce narod biti bolestan,prvo nas zatruju pa nas kljukaju lekovima ceo zivot,sve radi Profita…Umno poremeceni kapitaslisti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *