fbpx

ТТИП значи цепање Европе

0
(0)

Највећи број прогноза везаних за трговински споразум између ЕУ и Америке базира се на спорним моделима рачунања и баратања бројкама које због тајности преговарања представљају само слободне процене, пишу немачки портали. У суштини, споразум ТТИП прети да убрза дезинтеграцију у Европи, пре свега на тржишту рада, показала је студија једног од портала.

Комисија ЕУ се у погледу на ТТИП позива на прогнозе које предвиђају бројне позитивне ефекте за чланице ЕУ. Међутим, те прогнозе треба тек условно да се прихвате, а разлог је у спорној методици преко које се до њих дошло.

Примера ради, три од четири официјелне студије примењују исти „економски модел обрачунавања опште равнотеже, као и у потпуности или делимично исте податке за квантификацију нецаринских мера и сличних економских података за поједине земље“, наводи се у студији. Овај модел међутим, због својих карактеристика није у стању да пружи поуздане податке о утицају ТТИП-а на тржиште рада.

Применом једног другог глобалног модела Уједињених нација, ТТИП ће за Европу значити пад БДП-а, личних зарада и запослења.

– Може се очекивати повећање нестабилности у финансијском сектору и континуирани тренд пада стопа плата. Процена по моделу УН води Европу много вероватније ка економском распаду него ка даљој интеграцији – каже ауторка студије Стефани Шнајдер.

Само о позитивним ефектима

Да би се донела права одлука, мора се информисати како о шансама тако и о ризицима, каже ауторка студије. Због тога забрињава што ЕУ само говори о предностима и позитивним ефектима, а искључује негативне импликације. Отуда постоји „реална опасност да погрешна процена ефеката ТТИП може да доведе до знатних социјалних проблема у ЕУ“.

Тако се позитивне прогнозе базирају на цифрама које саме по себи не важе као сигурни извори. Тајност ТТИП преговора условљава да нема конкретних података, а колико је Гринпису било омогућено да види, ЕУ и Америка у преговоре иду са различитих позиција. Како ће се постићи јединство, још увек је нејасно, а то је одлучујуће за стандард, живот и рад грађана ЕУ, наводи се у студији.

Резултати истраживања независног Туфтс универзитета су показали да ће ТТИП на северу Европе, дакле у Немачкој, Холандији и Скандинавији, довести до бума у сегменту ниских зарада, јер би 600.000 класичних радних места могло да буде укинуто.

На тај начин би се у Европи увезао владајући амерички тренд, наизглед позитивни бројеви у запошљавању за последњих неколико година везани су за раст у сектору ниских зарада, док број класичних индустријских радних места пада. Чак је и Обама у једном свом говору указао да овај развој води ка губљењу значаја синдиката и да је то један од кључних фактора за успех кандидата Доналда Трампа.

Б. Божин – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Први авионски летови у Европи у редовном саобраћају почињу 1. маја

5 (2) Нискобуџетна авио компанија „Визер“ најавила је да од 1. маја обнавља летове са …

БРИСЕЛ У ПАНИЦИ: Чак 71% Италијана верује у распад ЕУ, траже излазак из ауторитарне организације!

5 (2) Иако је Лига Матеа Салвиниј у овом моменту у опозицији период који су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *