Турски медији: Ердоган наумио да Цариградску патријаршију протера на Свету Гору

Турски медији: Ердоган наумио да Цариградску патријаршију протера на Свету Гору

Московски експерт Станислав ТАРАСОВ поводом изјаве турског председника да ће Света Софија можда бити претворена у џамију: „Ердогану се не свиђа што је Цариградска патријаршија ојачала стварањем посебне, себи потчињене, цркве од украјинских расколника. Он сматра да је то супротно његовом неоосманизму. Није случајно што је Ердоган недавно изјавио да неће дозволити Цариградској патријаршији да Константинопољ претвори у Цариград“

__________________________________________________________________________

         ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган поново је запретио да ће цариградску Свету Софију лишити садашњег статуса музеја и претворити је у џамију.

         Додуше, у „џамију у коју ће бити слободан улаз“.

         Турска новинска агенција Анадолија наводи да је Ердоган ово најавио у специјалном предизборном програму турских телевизија ТРГТ Хабер и Бејаз. Статусом Свете Софије, односно њеним претварањем у џамију, бавило се једно од питања која су му била постављена, а он је рекао:

         „Није то немогуће, врло је могуће. Можемо и да променимо да то више не буде музеј, већ да буде џамија. Туристи долазе и бесплатно посјећују Султан Ахметову џамију, Сулејманију, Фатихову џамију, тако би могли да посећују и Аја Софију. Изгубила би статус музеја који јој је био накнадно додељен“.

         Осврнуо се и на терористички напад који се 15. марта догодио на Новом Зеланду и у којем је у две џамије убијено 50 особа:

         „То није био чин појединца, већ организовани акт тероризма“.

         Али, зашто турски лидер поново насрће на Свету Софију?

         Московски експерт за Турску Станислав Тарасов указује и на шири контекст:

         „Ердогану се не свиђа што је Цариградска патријаршија ојачала стварањем посебне, себи потчињене, цркве од украјинских расколника. Он сматра да је то супротно његовом неоосманизму. Није случајно што је Ердоган недавно изјавио да неће дозволити Цариградској патријаршији да Константинопољ претвори у Цариград“.

         Тарасов је уверен да у свему постоји „још шири оквир“:

         „Ердоган преко Свете Софије одговара на намеру Доналда Трампа да призна Јерусалим за главни град Израела, а анектирану Голанску висораван за територију јеврејске државе. Турски председник се дефинитивно уверио да је патријарх Вартоломеј потпуно под америчком оид америчком контролом и да је захваљујући томе постао независан од Анкаре“.

         Тарасов сматра да је Вартоломеј Ердоган највише одговарао док је могао да буде „карта“ у његовим односима са Москвом:

         „Сада ствари више не стоје тако. И зато што Ердоган није могао да се том картом користи због Вашингтона. Зато сада жели да `Цариград` употпуно избрише из сећања Турака. Зато поново помишља – како пишу турски медији – да Цариградску патријаршију измести из Истанбула. Са идејом да се пресели на Свету Гору. Уосталом, то била турска идеја и пре Лозанског споразума потписаног 1923-ће. Све у свему, изгледа да поводом Свете Софије и Цариградске патријаршије почиње геополитичка игра“.

         Тарасов је уверен да ће Цариградска патријаршија и Вартоломеј – ако Ердоган успе да реализује своје замисли – бити трајно ослабљени.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Чавушоглу: Турска неће отворити прихватни центар за Авганистанце

Чавушоглу: Турска неће отворити прихватни центар за Авганистанце

ФАКТИ: А кад код нас навале – Србија ће им широм отворити врата. Турска може …

Вучић и Весић набављају аутобусе од фирме која наоружава Војску Косова (видео)

Вучић и Весић набављају аутобусе од фирме која наоружава Војску Косова (видео)

Пре неколико дана сазнали смо да пријатељ и брат Александра Вучића, Реџеп Тајип Ердоган, преко …

2 Коментара

  1. jeben igrac ovaj sultan, al nece dugo, kako zakonima svemira ko Gosn. Velja razumem, nece u dzenet u drustvo 72 djevice ovaj pedofil, da u predahu pije med i mleko i sa alahom divani, jer zna on da med ‘cele na zemlji prave a mleko daju krave muzare. — zato on apsi, i u rajsko naselje neprijatelje silje, kule i gradove pravi, avijone u takozvane banana drzave, /moze i malinarske/, vodi da ga cuvaju, sto ni Veliki Putin ne radi. — taj je izuceni doktor prava, pismenim Geteom u faustu opisani, diplomu macku o rep okacio, pa zna, ko i ovaj ,,nas,, da u dzehennemu je i lezaj i pokrivac od vatre sacinjeni, pa zato uzivanja i slasti na ovom svetu se oba trude nauzivati. — a neupucenim ono mesto bubrega prodati i guzicu nasititi.
    — nek mi niko ne zameri; sto sve svojim imenom nazivam a ponekad moram i precutati, sto sebe sa mudrim Gosn. Veljom se usudjujem porediti a jedva bi mu i segrt mogao biti, i sto imena luda velikim slovom odbijam pisati i tako se o pravopis moram ogresiti.

  2. ma mnogo mi toga u glavu ludu dolazi, a moram strpljenjem gazde novinskog stedeti, citaoca ako i ima neopterecivati, pa i s vama moram podeliti, da dva pasceta ne vole jednu avliju deliti, pa za to nemoj te se nicemu cuditi, gledajte u miru ostati a pri ruci dobar malj il topuz imati, jer oni sto bi hteli leteti do vr bandere mogu stici pa i tu ostati, il sa te visine pasti pa u dzehennemu il paklu zavrsiti. — nisu to ni mudraci, ni junaci vec odrpanci i gurbeti nauceni od tudjeg ziveti i drugim zlo ciniti. — kad prostac vide rep podviju i uz ciku i viku u koprive beze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *