Турски медији: ФЕТО терористичке структуре активне на Косову, у Албанији, Македонији и БиХ

Турски медији: ФЕТО терористичке структуре активне на Косову, у Албанији, Македонији и БиХ

У земљама Западног Балкана утицај терористичке организације ФЕТО, коју председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра одговорном за недавни покушај пуча у тој земљи, најочитији је у Албанији и БиХ где делује кроз бројне образовне институције образујући свој кадар и на тај начин директно утичући на друштвена и политичка дешавања.

ФЕТО/ПДY на Балкану делује највише кроз образовни сектор, а такође је присутан у приватном предузетништву, медијима и јавној управи, а према доступним информацијама у БиХ тренутно постоји 15 образовних институција блиских ФЕТО-у, у Албанији 12, Македонији седам, Косову пет и једна у Србији.

Како је јавила турска државна агенција Анадолија, на Косову су то институције “Гулистан”, а у исте редове се убраја се и Фондација за културу и образовање “Атмосфера”. У склопу ових институција на подручју Призрена, Ђаковице и Липљана делују предшколске, основне и средње образовне институције под називом “Мехмед Акиф”. У склопу неких образовних институција делују женски и мушки интернати.

Под окриљем фондације “Атмосфера” делује средња школа “Хасан Нахи”, као и неколико центара за курсеве и едукацију те студентски домови.

У Београду делује само једна образовна институција повезана са ФЕТО, а реч је о основној школи “Бејза”, која у Новом Саду држи студентски дом и курс за учење језика, а у Новом Пазару удружења “Мост” и “Хоризонт”.

Фондација Гулистан, блиска ФЕТО-у, у Албанији је основана 1993. и углавном је базирана на образовни сектор.

Ту се истичу основне и средње школе “Мехмед Акиф” и “Тургат Озал” у Тирани, “Хасан Риза Паса” у Скадру и “Тургат Озал” у Драчу. У Тирани је такође познат “Мемориал Интернатионал Сцхоол”.

Ове школе похађају, углавном, деца богатих и утицајних људи из свих сфера живота тако да је очит начин деловања организације којим она покушава своје људе да инфилтрира у све поре друштва.

Када је реч о високообразовним установама у Албанији ту су универзитети ЕПОКА и Бедир. Ове установе уједно представљају највећи извор прихода ФЕТО-а у Албанији. Уз помоћ фондације Сема, ФЕТО се такође уплео у верско образовање тако да је преузео управу над медресама у Кавасху, Корци, Берату, Елбасану и Тирани. Ове установе су претходно пружале бесплатно образовање, а након преузимања постале су добар извор прихода за ФЕТО.

Након година школовања верских службеника очито је колики је утицај ФЕТО-а и у Исламској заједници Албаније.

ФЕТО је покушао у Албанији да делује на сличан начин као и у Турској.

Основане су “дерсхане” места за учење и давање инструкција ђацима, а такође су покренути и курсеви за учење турског језика. Најскупља образовна институција у земљи “Меридиан” такође је блиска ФЕТО-у.

Организација је на подручју Албаније активна и у невладином сектору. Међу удружења ФЕТО-а пре свега убраја се Удружење Нови хоризонти (Хоризонтат е Реја). Ово удружење помаже члановима организације тражећи и додељујући стипендије, помажући при упошљавању и венчању.

Овим активностима удружење шири и учвршћује структуру организације. Познато је да Нови хоризонти годинама од грађана Албаније прикупљају новац под изговором чланарина, милостиње и новаца за курбан, односно животињу која се по исламским прописима жртвује када наступи Курбан бајрам.

Туристичка агенција “Венус”, такође блиска организацији, пре две године је затворена, а онда је туристичке послове ФЕТО наставио да вди преко “поверљивих” људи.

Међународна комора за трговину и развој (АЦИТАД), такође блиска ФЕТО-у, осигурава значајна средства за организацију од разних компанија које ради пословања долазе у Албанију.

У сектору медија организација је најпре кренула са првом интернет новином у земљи, “Газета Старт”. Евидентирано је да је овај медиј ширио гласине и ФЕТО пропаганду против Турске и владајуће АК Партије. Након извесног времена организација је угасила овај медиј, а своју пропаганду је наставила да шири преко других медија. Познат је и лист “Дрита Исламе” делује при Исламској заједници Албаније, а у интересу ФЕТО организације.

Издавачка кућа “Призма” у Албанији штампа, дистрибуира и продаје књиге Фетулаха Гулена, идејног творца и вође ФЕТО терористичке организације. Постоји и интернет страница на албанском језику која промовише Гуленово учење, “гулен.цом/ал”.

Иако поричу повезаност са ФЕТО-ом, образовне институције Босна Сема делују на подручју целе земље, а њене школе су познатије као “џематске школе”.

Босна Сема у БиХ с радом је почела 1998. Наредних година се успешно ширила и данас на подручју целе земље делују четири предшколске установе, пет основних школа, пет средњих и један универзитет. Ове установе су лоциране на подручју Сарајева, Бихаћа, Мостара, Зенице и Тузле.

Универзитет Бурћ за организацију представља важан извор прихода, а такође припрема кадар преко којег ФЕТО касније утиче на друштвене токове у БиХ.

Туристичка организација “Фидан” дуго времена делује за интересе ФЕТО-а. Ова агенција доводи турске грађане у БиХ, а такође води бх. грађане у Турску.

На подручју медија ФЕТО је активан преко портала “Ново вријеме”, које је првобитно деловало као недељник. Гуленове књиге у БиХ штампа и дистрибуира издавачка кућа “Хикмет”.

Познато је да организација након 20 година рада у земљи има знатан друштвени и политички утицај.

У Македонији ФЕТО је присутан у сектору образовања, транспорта, трговине, здравства и туризма. Међу установама блиским организацији спадају основна и средња школа “Јахја Кемал” у Скопљу, које такође делују и у Тетову, Гостивару, Струги и Струмици.

Од медија присутан је лист “Македониа Заман”. У сектору трговине познат је ланац трговина “Евар”. Осим тога у блиски однос са организацијом доводе се језички курсеви “Седеф”, туристичка агенција “Басак”, те транспортна компанија “Раинбоw”.

У Македонији такође делује Удружење македонских предузетника (МИБА). По блискости са организацијом су такође познате фондације “Толеранција” и “Зора”. Као пропагандни центар на интернету позната је страница аналyтицмк.орг”.

ФЕТО у Македонији дужи низ година прикупља разне добротворне прилоге искориштавајући верске осећаје грађана.

Међу землљама Западног Балкана у којима је приметан утицај ФЕТО-а налази се и Црна Гора. У овој земљи за интересе организације делује курс за учење језика у Подгорици те студентски дом у Рожају.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вјоса, поздравио вас Ашраф Гани и поручио вам да обратите пажњу на Авганистан наредних пар недеља!

Вјоса, поздравио вас Ашраф Гани и поручио вам да обратите пажњу на Авганистан наредних пар недеља!

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи изјавила је данас да ће се Војска Србије, …

Црна Гора донирала анти-ковид вакцине шиптарским терористима

Црна Гора донирала анти-ковид вакцине шиптарским терористима

Косовски министар одбране, Арменд Мехај, саопштио је да је Црна Гора донирала 400 доза анти-ковид …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *