Турски медији: ФЕТО терористичке структуре активне на Косову, у Албанији, Македонији и БиХ

Турски медији: ФЕТО терористичке структуре активне на Косову, у Албанији, Македонији и БиХ

У земљама Западног Балкана утицај терористичке организације ФЕТО, коју председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра одговорном за недавни покушај пуча у тој земљи, најочитији је у Албанији и БиХ где делује кроз бројне образовне институције образујући свој кадар и на тај начин директно утичући на друштвена и политичка дешавања.

ФЕТО/ПДY на Балкану делује највише кроз образовни сектор, а такође је присутан у приватном предузетништву, медијима и јавној управи, а према доступним информацијама у БиХ тренутно постоји 15 образовних институција блиских ФЕТО-у, у Албанији 12, Македонији седам, Косову пет и једна у Србији.

Како је јавила турска државна агенција Анадолија, на Косову су то институције “Гулистан”, а у исте редове се убраја се и Фондација за културу и образовање “Атмосфера”. У склопу ових институција на подручју Призрена, Ђаковице и Липљана делују предшколске, основне и средње образовне институције под називом “Мехмед Акиф”. У склопу неких образовних институција делују женски и мушки интернати.

Под окриљем фондације “Атмосфера” делује средња школа “Хасан Нахи”, као и неколико центара за курсеве и едукацију те студентски домови.

У Београду делује само једна образовна институција повезана са ФЕТО, а реч је о основној школи “Бејза”, која у Новом Саду држи студентски дом и курс за учење језика, а у Новом Пазару удружења “Мост” и “Хоризонт”.

Фондација Гулистан, блиска ФЕТО-у, у Албанији је основана 1993. и углавном је базирана на образовни сектор.

Ту се истичу основне и средње школе “Мехмед Акиф” и “Тургат Озал” у Тирани, “Хасан Риза Паса” у Скадру и “Тургат Озал” у Драчу. У Тирани је такође познат “Мемориал Интернатионал Сцхоол”.

Ове школе похађају, углавном, деца богатих и утицајних људи из свих сфера живота тако да је очит начин деловања организације којим она покушава своје људе да инфилтрира у све поре друштва.

Када је реч о високообразовним установама у Албанији ту су универзитети ЕПОКА и Бедир. Ове установе уједно представљају највећи извор прихода ФЕТО-а у Албанији. Уз помоћ фондације Сема, ФЕТО се такође уплео у верско образовање тако да је преузео управу над медресама у Кавасху, Корци, Берату, Елбасану и Тирани. Ове установе су претходно пружале бесплатно образовање, а након преузимања постале су добар извор прихода за ФЕТО.

Након година школовања верских службеника очито је колики је утицај ФЕТО-а и у Исламској заједници Албаније.

ФЕТО је покушао у Албанији да делује на сличан начин као и у Турској.

Основане су “дерсхане” места за учење и давање инструкција ђацима, а такође су покренути и курсеви за учење турског језика. Најскупља образовна институција у земљи “Меридиан” такође је блиска ФЕТО-у.

Организација је на подручју Албаније активна и у невладином сектору. Међу удружења ФЕТО-а пре свега убраја се Удружење Нови хоризонти (Хоризонтат е Реја). Ово удружење помаже члановима организације тражећи и додељујући стипендије, помажући при упошљавању и венчању.

Овим активностима удружење шири и учвршћује структуру организације. Познато је да Нови хоризонти годинама од грађана Албаније прикупљају новац под изговором чланарина, милостиње и новаца за курбан, односно животињу која се по исламским прописима жртвује када наступи Курбан бајрам.

Туристичка агенција “Венус”, такође блиска организацији, пре две године је затворена, а онда је туристичке послове ФЕТО наставио да вди преко “поверљивих” људи.

Међународна комора за трговину и развој (АЦИТАД), такође блиска ФЕТО-у, осигурава значајна средства за организацију од разних компанија које ради пословања долазе у Албанију.

У сектору медија организација је најпре кренула са првом интернет новином у земљи, “Газета Старт”. Евидентирано је да је овај медиј ширио гласине и ФЕТО пропаганду против Турске и владајуће АК Партије. Након извесног времена организација је угасила овај медиј, а своју пропаганду је наставила да шири преко других медија. Познат је и лист “Дрита Исламе” делује при Исламској заједници Албаније, а у интересу ФЕТО организације.

Издавачка кућа “Призма” у Албанији штампа, дистрибуира и продаје књиге Фетулаха Гулена, идејног творца и вође ФЕТО терористичке организације. Постоји и интернет страница на албанском језику која промовише Гуленово учење, “гулен.цом/ал”.

Иако поричу повезаност са ФЕТО-ом, образовне институције Босна Сема делују на подручју целе земље, а њене школе су познатије као “џематске школе”.

Босна Сема у БиХ с радом је почела 1998. Наредних година се успешно ширила и данас на подручју целе земље делују четири предшколске установе, пет основних школа, пет средњих и један универзитет. Ове установе су лоциране на подручју Сарајева, Бихаћа, Мостара, Зенице и Тузле.

Универзитет Бурћ за организацију представља важан извор прихода, а такође припрема кадар преко којег ФЕТО касније утиче на друштвене токове у БиХ.

Туристичка организација “Фидан” дуго времена делује за интересе ФЕТО-а. Ова агенција доводи турске грађане у БиХ, а такође води бх. грађане у Турску.

На подручју медија ФЕТО је активан преко портала “Ново вријеме”, које је првобитно деловало као недељник. Гуленове књиге у БиХ штампа и дистрибуира издавачка кућа “Хикмет”.

Познато је да организација након 20 година рада у земљи има знатан друштвени и политички утицај.

У Македонији ФЕТО је присутан у сектору образовања, транспорта, трговине, здравства и туризма. Међу установама блиским организацији спадају основна и средња школа “Јахја Кемал” у Скопљу, које такође делују и у Тетову, Гостивару, Струги и Струмици.

Од медија присутан је лист “Македониа Заман”. У сектору трговине познат је ланац трговина “Евар”. Осим тога у блиски однос са организацијом доводе се језички курсеви “Седеф”, туристичка агенција “Басак”, те транспортна компанија “Раинбоw”.

У Македонији такође делује Удружење македонских предузетника (МИБА). По блискости са организацијом су такође познате фондације “Толеранција” и “Зора”. Као пропагандни центар на интернету позната је страница аналyтицмк.орг”.

ФЕТО у Македонији дужи низ година прикупља разне добротворне прилоге искориштавајући верске осећаје грађана.

Међу землљама Западног Балкана у којима је приметан утицај ФЕТО-а налази се и Црна Гора. У овој земљи за интересе организације делује курс за учење језика у Подгорици те студентски дом у Рожају.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Слободан Антонић: Наше црвене линије

Слободан Антонић: Наше црвене линије

Наше црвене линије су деца и Косово. Безочно нас гурају и сабијају, ми смо се …

Двојица Срба које су шиптарски терористи пребили код Брњака имају тешке телесне повреде

Двојица Срба које су шиптарски терористи пребили код Брњака имају тешке телесне повреде

Двојица од тројице Срба, које су код Брњака претукли припадници специјалне косовске полиције, тренутно су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *