fbpx

Турски шпијуни преплавили Босну

0
(0)

Сарајево – Безбедносне структуре у Републици Српској бележе појачану активност турских обавештајних служби у БиХ, пише „Еуроблиц“. Извори листа наводе да су безбедњаци у Републици Српској утврдили све веће присуство турских обавештајаца на овим просторима.

 Саговорници „Еуроблица“ тврде да су активности турских обавештајних служби углавном фокусиране на Федерацију БиХ (ФБиХ) „где постоје прилично јаке индиције да се значајан број људи из бошњачког невладиног сектора, али и познатих политичких и јавних личности налази под њиховим утицајем“.

Некадашњи високи функционер служби државне безбедности СФРЈ и Србије Божидар Спасић рекао је да је неколико стотина Бошњака, који су данас запослени у безбедносним службама на нивоу БиХ и у ФБиХ, прошло обуку у обавештајним центрима у Турској.

Спасић је истакао да је у већим градовима у ФБиХ, као што су Сарајево, Зеница и Тузла, изузетно активна турска обавештајна служба познатија под скраћеницом МИТ.

„Српске безбедносне агенције су још у време када сам био активан у служби дошле до података да је у обавештајним центрима МИТ-а у Анкари боравило неколико стотина активиста и припадника обавештајно-безбедносних служби из ФБиХ. То су људи који данас активно раде за турске интересе у БиХ“, објаснио је Спасић.

Спасић је додао да је посебан проблем у томе што у БиХ не постоји организован контраобавештајни рад агенција које су задужене за сузбијање агресивног деловања страних обавештајаца.

Према његовим речима, Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) БиХ је састављена од припадника три народа који не верују једни другима и често делују управо за туђе интересе.

„Осим Турских, у БиХ су изузетно активне и тајне службе бројних других земаља. Неке, прилично озбиљне процене, говоре да земљом тренутно вршља најмање 5.000 страних агената“, рекао је Спасић.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да се резултати дугогодишњег рада турских обавештајаца у БиХ најбоље могу видети у огромној подршци коју Турска ужива код бошњачких политичара и највећег дела јавности у ФБиХ.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Турски специјалци пуцају на грчку војску покушавајући да направе коридор за пробој терориста!

5 (3) Турски специјалци пуцају на грчку војску на граници! гласи најновија информација! Још нису …

Општи хаос: Грци гађају мигранте, Турци грчку границу (фото, видео)

5 (1) Сукоби су избили рано јутрос на грчко-турској граници, када су грчке снаге испалиле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *