Турски шпијуни преплавили Босну

Турски шпијуни преплавили Босну

Сарајево – Безбедносне структуре у Републици Српској бележе појачану активност турских обавештајних служби у БиХ, пише „Еуроблиц“. Извори листа наводе да су безбедњаци у Републици Српској утврдили све веће присуство турских обавештајаца на овим просторима.

 Саговорници „Еуроблица“ тврде да су активности турских обавештајних служби углавном фокусиране на Федерацију БиХ (ФБиХ) „где постоје прилично јаке индиције да се значајан број људи из бошњачког невладиног сектора, али и познатих политичких и јавних личности налази под њиховим утицајем“.

Некадашњи високи функционер служби државне безбедности СФРЈ и Србије Божидар Спасић рекао је да је неколико стотина Бошњака, који су данас запослени у безбедносним службама на нивоу БиХ и у ФБиХ, прошло обуку у обавештајним центрима у Турској.

Спасић је истакао да је у већим градовима у ФБиХ, као што су Сарајево, Зеница и Тузла, изузетно активна турска обавештајна служба познатија под скраћеницом МИТ.

„Српске безбедносне агенције су још у време када сам био активан у служби дошле до података да је у обавештајним центрима МИТ-а у Анкари боравило неколико стотина активиста и припадника обавештајно-безбедносних служби из ФБиХ. То су људи који данас активно раде за турске интересе у БиХ“, објаснио је Спасић.

Спасић је додао да је посебан проблем у томе што у БиХ не постоји организован контраобавештајни рад агенција које су задужене за сузбијање агресивног деловања страних обавештајаца.

Према његовим речима, Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) БиХ је састављена од припадника три народа који не верују једни другима и често делују управо за туђе интересе.

„Осим Турских, у БиХ су изузетно активне и тајне службе бројних других земаља. Неке, прилично озбиљне процене, говоре да земљом тренутно вршља најмање 5.000 страних агената“, рекао је Спасић.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да се резултати дугогодишњег рада турских обавештајаца у БиХ најбоље могу видети у огромној подршци коју Турска ужива код бошњачких политичара и највећег дела јавности у ФБиХ.

Срна

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

* Председник Турске: „Дао сам потребне упуте нашем министру спољних послова (Мевлуту Чавушоглуу) да се …

ЕРДОГАН ОДЛАЗИ После Вучићевог Бибија, Меркелове, Мила, спрема се и „султан“

ЕРДОГАН ОДЛАЗИ После Вучићевог Бибија, Меркелове, Мила, спрема се и „султан“

Вучићеви најближи пријатељи, браћа како их зове и сарадници (на штету Србије) убрзано одлазе с …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *