Тужба породица гардиста суду у Стразбуру: Не тражимо надокнаду, већ да држава открије их је убио

Тужба породица гардиста суду у Стразбуру: Не тражимо надокнаду, већ да држава открије их је убио

5
(3)

Због неспровођења ефикасне и делотворне истраге у случају погибије двојице гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића који су 5. октобра 2004. убијени у близини војног објекта на Топчидеру, адвокати породица поднели су представку Европском суду за људска права у Стразбуру.

„Након што смо на њој радили седам, осам месеци данас смо Европском суду поднели представку која се највише ослања на пресуду нашег Уставног суда са допуњеним примерима из праксе“ , каже за Инсајдер адвокат породица Предраг Савић.

Он подсећа да је Уставни суд још 2013. утврдио да је у конкретном случају дошло до „повреде процесноправног аспекта права на живот и наложио српском тужилаштву да „предузме све мере како би се преткривични поступак у том случају окончао у најкраћем року“, али тужилаштво до данас није отворило истрагу, већ је случај и даље у предистражној фази.

Уставни суд тада је наложио и да држава породицама исплати по 5.000 евра због неефикасне и неделотворне истраге.

„Нама није циљ накнада штете већ да државу натерамо да ради свој посао“, истиче Савић и додаје да су породице убијених гардиста већ исцрпеле сва правна средства у домаћем систему што је и услов за обраћање Европском суду.

Иначе, истрага о убиству гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића испред војног објекта Kараш на Топчидеру и након више од 15 година стоји у месту.

Три независна вештачења закључила су да је у питању убиство, док је само војна истрага показала да је један војник убио другог, па себе. Мотив за убиства до данас је непознат, а на свако питање о фази истраге у надлежном тужилаштву наводе да је поступак и даље у предистражној фази.

Убиством двојице гардиста новинари редакције Инсајдер бавили су се у три емисије Инсајдер без ограничења. Бројне информације објављене у серијалу показују да надлежне институције у Србији годинама налазе начине да се цео случај заборави и заташка. Истовремено, случај погибије двојице гардиста повремено и по потреби се (зло)употребљава.

Да ће се цео случај покренути обећавано је након формирања Kомисије за испитивање околности погибије двојице гардиста у децембру 2016. када је породицу убијених гардиста примио тадашњи премијер Александар Вучић. Ова Kомисија међутим никакве резултате није дала, а према последњим изјавама адвоката породица, није се ни састајала.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЕЗ ЦЕНЗУРЕ Дунавом још пливају лешеви, Југослав Тинтор, Пеца Поповић и Срђан Миливојевић (видео)

БЕЗ ЦЕНЗУРЕ Дунавом још пливају лешеви, Југослав Тинтор, Пеца Поповић и Срђан Миливојевић (видео)

0 (0) У најновијем издању емисије „Без цензуре“ гости су били Срђан Миливојевић члан Главног …

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

5 (14) По налогу Александра Вучића полиција и тужилаштво прикривају истину о смрти Владимира Цвијана. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend