fbpx

Тужба породица гардиста суду у Стразбуру: Не тражимо надокнаду, већ да држава открије их је убио

5
(3)

Због неспровођења ефикасне и делотворне истраге у случају погибије двојице гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића који су 5. октобра 2004. убијени у близини војног објекта на Топчидеру, адвокати породица поднели су представку Европском суду за људска права у Стразбуру.

„Након што смо на њој радили седам, осам месеци данас смо Европском суду поднели представку која се највише ослања на пресуду нашег Уставног суда са допуњеним примерима из праксе“ , каже за Инсајдер адвокат породица Предраг Савић.

Он подсећа да је Уставни суд још 2013. утврдио да је у конкретном случају дошло до „повреде процесноправног аспекта права на живот и наложио српском тужилаштву да „предузме све мере како би се преткривични поступак у том случају окончао у најкраћем року“, али тужилаштво до данас није отворило истрагу, већ је случај и даље у предистражној фази.

Уставни суд тада је наложио и да држава породицама исплати по 5.000 евра због неефикасне и неделотворне истраге.

„Нама није циљ накнада штете већ да државу натерамо да ради свој посао“, истиче Савић и додаје да су породице убијених гардиста већ исцрпеле сва правна средства у домаћем систему што је и услов за обраћање Европском суду.

Иначе, истрага о убиству гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића испред војног објекта Kараш на Топчидеру и након више од 15 година стоји у месту.

Три независна вештачења закључила су да је у питању убиство, док је само војна истрага показала да је један војник убио другог, па себе. Мотив за убиства до данас је непознат, а на свако питање о фази истраге у надлежном тужилаштву наводе да је поступак и даље у предистражној фази.

Убиством двојице гардиста новинари редакције Инсајдер бавили су се у три емисије Инсајдер без ограничења. Бројне информације објављене у серијалу показују да надлежне институције у Србији годинама налазе начине да се цео случај заборави и заташка. Истовремено, случај погибије двојице гардиста повремено и по потреби се (зло)употребљава.

Да ће се цео случај покренути обећавано је након формирања Kомисије за испитивање околности погибије двојице гардиста у децембру 2016. када је породицу убијених гардиста примио тадашњи премијер Александар Вучић. Ова Kомисија међутим никакве резултате није дала, а према последњим изјавама адвоката породица, није се ни састајала.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈА САМ УБИО ТЕСЛУ ПО ХИТЛЕРОВОМ НАРЕЂЕЊУ! Признањем пред смрт шокирао свет! (фото, видео)

4.7 (3) Лични Хитлеров телохранитељ, човек који је ослободио Мусолинија, ловио Тита по Дрвару, саветник …

Навршава се 21 година од убиства Ћурувије

0 (0) Данас се навршава 21 година од убиства Славка Ћурувије, новинара и власника „Дневног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *