Тужилаштво је постало део напредног злочиначког подухвата!

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оценили су данас да је одлука Тужилаштва у Београду о одбацивању кривичне пријаве за напад на новинаре током инаугурације Александра Вучића срамна и да представља доказ да правосудни систем у Србији не ради у складу с правом и правдом, већ искључиво у интересу власти и владајућих странака.

Два удуржења оценила су да образложење одлуке представља „посебан цинизам и замагљивање више него евидентних чињеница које су грађани Србије имали прилику да виде у медијима на фотографијама које су приказали насиље активиста Српске напредне странке над новинарима“ током полагања заклетве председника пред Скупштином Србије 31. маја 2017. године.

Прво основно јавно тужилаштво је, након анализе доказа, одбацило кривичне пријаве новинара нападнутих испред Дома Народне Скупштине на дан инаугурације председника Републике Србије Александра Вучића, саопштено је из тог тужилаштва.

Како се наводи на сајту, тужилаштво је закључило да не постоје основи сумње да је било које лице извршило кривична дела „угрожавање сигурности“ или „насилничко понашање“, нити било које друго кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности, па је наложило полицији да покрене прекршајне поступке.

Из тужилаштва наводе да су 2. и 6. јуна 2017. године у просторијама Првог основног јавног тужилаштва испитана сва лица која су сматрала да су оштећена.

Један од нападача – близак људима „Салета Мутавог“

Све њихове изјаве тужилаштво је третирало као кривичну пријаву против НН лица, те је спроведен јединствени поступак.

Испред Скупштине Србије 31. маја нападнута је новинарка листа „Данас“ Лидија Валтнер, сарадник агенције Тањуг, новинарка Радија Београд, као и новинари Инсајдера и Вајса, и учесник протеста „Против диктатуре“.

Како пише лист „Данас“, четири месеца се чекало на податке из МУП-а, јер напади на новинаре Инсајдера и Вајса нису снимљени.

Представници власти су говорили да су за нападе одговорни „провокатори“, а по истраживању КРИК-а, један од редара СНС-а који је малтретирао и удаљавао грађане и новинаре са протеста је Борко Аранитовић, близак групи људи око убијеног вође навијача Александра Станковића, званог „Сале Мутави“.

Вестионлине

Актуелно

ВЕЛЕИЗДАЈА! Јункер изјавио да је ВЕЛЕИЗДАЈНИК спреман да стави потпис на издају Србије

Како преносе француски медији, шеф Европске уније Жан Клод Јункер потврдио је да је председник …

Компромис о Косову је – велеиздаја

За Косово важи оно што пише у Псалмима: ‘Снага није у броју, снага је у …

Један коментар

  1. Otkrili ste rupu na saksiji !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons