У Београду свечано отворен Руски балкански центар

У Београду свечано отворен Руски балкански центар

5
(2)

* Сергеј ЛАВРОВ: „Данас, ослањајући се на вековне традиције и искуство многих генерација, чинимо напоре да обезбедимо да се билатерална сарадња настави развијати узлазном путањом. Отварање Руског балканског центра требало би да допринесе ширењу вишестраних руско-српских веза“

* Ивица ДАЧИЋ: „Заиста нам је био потребан модеран тинк-тенк оваквог формата са овако стручним људима. Само оне нације које имају интелектуалну способност да схвате куда иде наш свет имају прилику да се изборе са многим изазовима данашњице“

* Константин ЗАТУЛИН: „Нажалост, данас нас спаја и много тужних ствари: издаја пријатеља који су већ бивши, лажи партнера, свестране санкције и сатанизација две земље. Само зато што Србија и Русија желе да воде сопствену политику у складу са нашим историјским избором и заветима наших предака“

_______________________________________________________

РУСКИ балкански центар, створен на иницијативу посланика Државне думе Руске Федерације и шефа Института земаља ЗНД Константина Затулина и бившег амбасадора Србије у Русији, академика Славенка Терзића, почео је са радом у Београду.

Свечаној церемонији отварања Центра и конференцији „Прошлост, садашњост и будућност руско-српских односа“ у хотелу „Москва“ присуствовали су представници министарстава спољних послова и истакнути представници научног и пословног света Русије и Србије.

Важност стварања нове невладине руско-српске организације у својим поздравним писмима истакли су министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров и заменик премијера Руске Федерације Јуриј Борисов.

„Данас, ослањајући се на вековне традиције и искуство многих генерација, чинимо напоре да обезбедимо да се билатерална сарадња настави развијати узлазном путањом“, приметио је Лавров. „Отварање Руског балканског центра требало би да допринесе ширењу вишестраних руско-српских веза“.

У својој поруци, Борисов је нагласио да сарадња Русије и Србије наставља да се успешно и динамично развија у свим областима.

Ивица Дачић, председник Народне скупштине Србије, пожелео је Руском балканском центру успешан почетак и дугогодишњи плодоносан рад. Истакао је значај нових формата сарадње за проналажење одговора на хитне изазове са којима се суочавају Србија и Русија.

„Заиста нам је био потребан модеран тинк-тенк оваквог формата са овако стручним људима. Међународни односи се изузетно брзо мењају. Потребно је пуно знања да би се разумели процеси и предвидео правац њиховог развоја. Само оне нације које имају интелектуалну способност да схвате куда иде наш свет имају прилику да се изборе са многим изазовима данашњице “, рекао је Дачић.

Константин Затулин, председник Управног одбора Руског балканског центра, говорио је о значају историјске прошлости и вековне солидарности два народа:

„Русија и Србија немају заједничке границе, наши народи нису живели у истој држави, али вековима смо били везани за једну веру, имали сличне ставове и међусобну, понекад необјашњиву, мистичну љубав. Прискакали смо једни другима у помоћ у време тешких искушења. Русија је устајала да брани српску браћу по вери у време Руске Империје. Југославија је примила Русе у преломним временима слома монархије и грађанског рата. Током Другог светског рата, устанак у Југославији у пролеће 1941. године пружио је Совјетском Савезу месеце и недеље неопходне за одлагање почетка Великог отаџбинског рата – то је помогло совјетском народу да одбрани Москву и избори победу.

– Нажалост, наставио је Затулин, данас нас спаја много тужних ствари: издаја пријатеља који су већ бивши, лажи партнера, свестране санкције и сатанизација две земље. Србија и Русија се сатанизују јер желе да воде сопствену политику у складу са нашим историјским избором, са нашим животним принципима и са заветима наших предака“.

Амбасадор РФ у Србији Александар Боцан-Харченко, оценио је да тренутно недостаје научног дијалога међу људима који познају и воле регион Балкана:

„Очекујем да ће у свом аналитичком раду и публикацијама Руски балкански центар моћи да попуни овај вакуум и да предложи интелектуални одговор на дилему `Русија или Запад` са којом се суочавају Србија и читав балкански регион“.

Говорили су још: Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије; Мансурбек Султанов, директор огранка Руске железнице Интернатионал ЛЛЦ у Србији; Драган Станић, директор културно-историјског друштва Матица Српска; и Алексеј Муратов, представник Газпрома у Србији.

У наставку конференције „Прошлост, садашњост и будућност руско-српских односа“, своје извештаје су представили: професор Београдског универзитета Слободан Рељић; доктор историјских наука и водећи истраживач Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова; председник Београдског форума за свет равноправних бивши министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић; доктор историјских наука водећи истраживач Института за општу историју Руске академије наука и члан Комисије историчара Русије и Србије Јелена Кудрјавцева; научни директор Центра за интеграционе и цивилизацијске студије Института за државу и право Руске академије наука, политичар Сергеј Бабурин; лидер политичке странке Источна алтернатива Драган Тодоровић.

Модератори су били професор МГИМО Јевгениј Кожокин и професор Универзитета у Београду Мирослав Младеновић.

Као и увек, емотивни и убедљиви били су говори главног уредника телеканала «Russia Today» Маргарите Симоњан и главног уредника Радио станице „Говорит Москва“ Романа Бабајана.

https://materik.ru/novosti/v-belgrade-nachal-rabotu-russkiy-balk/

факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШАПИЋ ПОСТАЈЕ ЗАМЕНИK ПРЕДСЕДНИKА СНС: Вучић скроз пожутео, сада је жући од жутих лопова!

ШАПИЋ ПОСТАЈЕ ЗАМЕНИK ПРЕДСЕДНИKА СНС: Вучић скроз пожутео, сада је жући од жутих лопова!

5 (1) После Весића, Синише Малог, саветника Млађана Динкића, бившег кадра Г17+ Зоране Михајловић, Вучић …

Београд: Глумица Светлана Бојковић својим телом спречила камион да на Бари Реви истовари грађевински отпад

Београд: Глумица Светлана Бојковић својим телом спречила камион да на Бари Реви истовари грађевински отпад

5 (5) Глумица Светлана Цеца Бојковић данас је својим телом спречила камион да на Бари …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend