fbpx

У БиХ и даље тешка ситуација

0
(0)

Насип на десној обали реке Босне код Шамца у послеподневним сатима у целости је затворен и тиме је спречено даљње продирање воде у град, изјавио је начелник општине Шамац Саво Минић.

Он је рекао да је санирањем насипа река Босна враћена у корито и да више неће плавити насеља у општини Шамац, Домаљевац и Орашје.

Вода у граду још увек је висока, па хеликоптери и данас помажу при евакуацији грађана. Минић је истакнуо како се нада да би се у наредна два до три дана вода из Шамца у целости могла повући.

Након поплава, вода се у Добоју повукла из већег дела града, па се обавља асанација терена који није под водом. Сви путни правци су проходни. Снабдевање града водом је нормализовано, али вода је само за техничку употребу.

Клизишта и одрона има око 30, али они не угрожавају куће, дистрибуција елелектричне енергије обавља се у насељима где је то могуће.

Из Цивилне заштите РС-а наводе да је у општини Доњи Жабар поплављено до 40 кућа. Водостај реке Саве је у сталном порасту и сваки сат расте за 10 центиметара, а путни правац Лончари – Брчко је у прекиду.

Оружане снаге БиХ учествују у спасавању најугроженијих људи.

Центар за уклањање мина у БиХ обавестио је све тимове за спасавање и грађане који рашчишћавају поплављена подручја да не журе у тим активностима, пошто су водене бујице већ избациле неексплодирана убојита средства (НУС) на неким подручјима.

У целој БиХ проглашен Дан жалости

Влада Федерације БиХ донела је данас одлуку о проглашењу сутрашњег дана, 20. маја, Даном жалости у Федерацији БиХ, због стања природне несреће и жртава. Исту одлуку донела је и Влада Републике Српске, због смрти 17 људи који су страдали у поплавама које су погодиле тај ентитет БиХ.

У Орашју постављени одбрамбени насипи

Начелник Орашја Ђуро Топић је казао да је 60 посто ове општине под водом те да је са подручја орашке општине евакуисано 4.500 људи.

„У ноћ улазимо очекујући нову воду из правца насеља Копанице, а која се излила данас након пуцања савског насипа. Одлучни смо у томе да спречимо да вода продре у сам град, у којем се налази и 4.500 људи који су евакуисани из околних места“, рекао је Топић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српска на три недеље затвара све школе и факултете и забрањује сва окупљања

0 (0) СВЕ средње и основне школе у Републици Српској, као и високошколске установе, затварају …

Ђорђе Вукадиновић: Хоће ли неко званично реаговати на Палмерове изјаве о Додику и Републици Српској?

5 (1) БЕОГРАД – Посланици Скупштине Србије постављали су данас питања извршној власти и државним органима, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *