fbpx

У блокади пола крагујевачких школа

0
(0)

Због комуналних дугова и тужби наставника за неисплаћен превоз, средства се аутоматски пребацују повериоцима који су пре две године имали приступ и заштићеном трезорском рачуну за плате

Крагујевац – Није тајна да је финансијска у ситуација у просвети лоша, чак толико да је са блокадом рачуна суочена половина свих основних и средњих школа у Крагујевцу, а могло би да буде и горе, будући да је све више наставника који се за заштиту својих права обраћају суду. Крагујевачким просветарима се само за јубиларне награде дугује око 20 милиона динара, за превоз скоро 12 милиона, а због огромних комуналних дугова поједине школе су остале и без телефонског сигнала.

Наменска средства која пристижу аутоматски се пребацују на рачуне поверилаца, па многе школе више нису у могућности да набаве ни основна средства за рад. Недостају сунђери, креде, лењири, шестари, а због блокаде рачуна својевремено је била угрожена и исплата зарада.

– Пре две године повериоцима је, чак, био доступан и заштићени трезорски рачун за плате – каже у изјави за „Политику” председник синдиката Уније просветних радника у Крагујевцу Милан Јефтић.

Крагујевачке школе раде у катастрофалним условима, а просветари су доведени у понижавајући положај, каже наш саговорник, објашњавајући да је до проблема дошло када је наставницима обустављена исплата јубиларних награда и надокнада за превоз које им по закону припадају.

– Тужбе је поднело око 500 наставника, што је петина од укупног броја запослених у крагујевачким школама, али тај број би ускоро могао да буде и већи, јер су колеге незадовољне односом надлежних у држави и граду. Сви прозивају просветне раднике, али ми не тражимо ништа осим онога што нам по закону припада – наводи Јефтић.

Он упозорава да су због адвокатских и судских трошкова износи на тужбеним захтевима увећани неколико пута.

– Један тужбени захтев је са почетних 60.000 нарастао на 170.000 динара. Имајући у виду да се за превоз у просеку дугује око 50.000 динара, тај новац је могао да буде расподељен на троје наставника, овако ће бити намирен само један, а остатак ће отићи на адвоката и судске трошкове. Ко је за то крив? Просветари сигурно нису – каже овај синдикални лидер, апелујући на колеге да не подносе тужбе за мала дуговања, јер би се тако само продубиле ионако велике „рупе” у школским рачунима.

Због минуса на главном, са којег новац стално одлази повериоцима, многе крагујевачке школе биле су принуђене да отворе друге рачуне, како би могле да купе основна учила. Објашњавајући како је дошло до овог проблема, Драгослав Милошевић, члан Градског већа за образовање, тврди да локална самоуправа има решење, под условом да се како каже сви мало стрпе.

– Цела ова област није била јасно дефинисана на државном нивоу, па је локална самоуправа на себе преузела све обавезе. Што се тиче јубиларних награда, за које треба обезбедити око 20 милиона динара, ми смо направили приоритете, а када је реч о дуговањима за превоз, која износе скоро 12 милиона, и у том делу постоји договор са синдикатима. Иначе, просветари су потпуно у праву, јер ако су сви други корисници буџета своје месечне карте за превоз могли да замене новчаним износом, зашто то није било омогућено њима – пита се овај градски већник.

Од 32 основне и средње школе на територији Крагујевца, у блокади се тренутно налази њих 15, каже Милошевић, наводећи да се због дугова за комуналије и сталног притиска поверилаца ситуација мења из дана у дан.

– Већ дуже време стање је пола-пола. Данас некој школи одблокирамо рачун, али већ сутрадан, због отицања новца према јавним и комуналним предузећима којима се дугује за струју, воду, грејање, телефон, рачун је опет у блокади – објашњава наш саговорник. С обзиром да је до пре неколико година и сам био директор једне основне школе ови проблеми су му како каже више него познати.

Kако сазнаје „Политика”, у тренутку када је свим корисницима градског буџета, па и одборницима Скупштине града, било омогућено да на благајни преузму новац у противвредности месечне карте за превоз, то право је било ускраћено просветним радницима. Револтирани оваквим понашањем надлежне управе, они су пресавили табак, ангажовали адвоката и отишли на суд. Уместо да према свима поступи исто, локална самоуправа ће сада морати да плати вишеструко увећане тужбене захтеве, а ову грешку ће, као и много пута до сада, пасти на терет свих пореских обавезника у Крагујевцу.

———————————————-

Вишак наставника

Према подацима Школске управе у Крагујевцу, због смањеног обима посла без пуног фонда часова остало је 227 наставника. Ипак, само њих 15 је проглашено за технолошки вишак. То, међутим, не значи да ће изгубити посао, имајући у виду да прерасподела наставног кадра међу школама још траје. Без пуног фонда часова прошле године је било 285 наставника, а током претходне године крагујевачке школе расписале су десет конкурса за пријем наставника у стални радни однос.

 
 
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Вучићев сатанистички режим избацио Десанку Максимовић из школског програма!

5 (4) У ОКВИРУ измене програма наставе предмета Српски језик и књижевност у гимназијама, комисија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *