У Бундестагу и даље скептични око "датума"

У Бундестагу и даље скептични око “датума”

Београд — Иако је немачка влада послала писмо Бундестагу у ком тражи да се Србији одобри датум за почетак приступних преговора с ЕУ, у немачком парламенту су скептични.

Препорука немачке владе да се Србији у јуну одобри датум почетка преговора о чланству у ЕУ само је формално писмо, а одлука немачког Бундестага о томе зависиће од примене бриселског споразума, пише данашњи “Блиц”.

Извор “Блица” из Бундестага каже да је од свих парламентарних странака у немачком Бундестагу само Левица, партија која има пет места у парламенту, за то да се Србији у јуну одобри датум почетка преговора, док су сви остали скептични. 

“До поноћи треба да се примени пет ставки из споразума, до половине јуна још пет. За нас би најзначајније било кад би косовски Срби деблокирали мост на Ибру и поштовали договор о слободи кретања и када би омогућили цариницима да неометано долазе на посао, а не да се до граничних постаја превозе хеликоптером. Знамо да је то психолошки веома тешко за Србе на северу Косова, али то би била порука која би нас уверила да одобримо датум”, рекао је “Блицу” извор из Бундестага. 

Тај извор је рекао за “Блиц” и да је, по споразуму потписаном у Бриселу 19. априла, договор о његовој имплементацији требало постићи још 26. априла. 

“Ми ћемо 27. јуна донети одлуку о томе, а она ће зависити од примене споразума. Очекујемо и писмо из Брисела, у којем ће бити наведено шта је Србија урадила. До тада треба да буду спроведене све обавезе које се тичу полицијских снага и правосуђа. За нас је и кључно да видимо да ли су Срби са севера спремни да примене договорено. Ако нису, то ће бити велики знак питања”, казао је “Блицов” извор из Бундестага. 

Иначе, за данас је заказан нови састанак првог потпредседника Владе Александра Вучића и Срба са севера Косова. који се противе бриселском споразуму и његовој примени.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Меркел признала да је Кина 2001. била слабија од Немачке, а да је данас 4 пута јача

Меркел признала да је Кина 2001. била слабија од Немачке, а да је данас 4 пута јача

* Признала и да улога Немачке у свету слаби упркос томе што је богата земља …

Експлозија цена у Немачкој: Поскупели јаја, уље, кафа, бензин, поврће, намештај…

Експлозија цена у Немачкој: Поскупели јаја, уље, кафа, бензин, поврће, намештај…

Цене горива скачу, па га тако Немци сада плаћају чак 28,2 посто више него у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *