Србија

У ковид болници у Крушевцу пацијенти на респиратору лечени неадекватно и већина је преминула

Специјалиста анестезије, реанимације и интензивне терапије Славко Живковић, запослен у Здравственом центру у Врању, рекао је да нешто мора да се мења у протоколу лечења у ковид болницама пред нови талас коронавируса, који се очекује.

Он је најпре послао медијима писмо, које је пре нешто више од месец и по дана проследио министру здравља Златибору Лончару.

У писму је изнео детаље о лечењу тешко оболелих пацијената у ковид болници у Крушевцу, где је био ангажован у два наврата, и тврди да је у јединицама интензивног лечења преминуло 665, а у јединицама полуинтензивног лечења 188 оболелих, што је назвао „поражавајућим“.

Ако видите да и после пет месеци лечења таквих пацијената терапија коју сте прописали не даје резултате, онда нешто треба мењати, а не строго се држати протокола. То се зове конвенционална терапија, где човек треба да има и храбрости да нешто промени

Пошто није добио никакав одговор од надлежног министра, одржао је у Врању конференцију за новинаре. Ту је изнео детаље о лечењу тешко оболелих пацијената у ковид болници у Крушевцу и истакао да му није циљ да износи „прљав веш“, већ да скрене пажњу да нешто мора да се мења у протоколу лечења пред нови талас обољења, који се очекује на јесен.

„Моја жеља и намера су да нешто променимо у лечењу најтеже оболелих пацијената, који су у црвеној зони или на апаратима за дисање. С тим циљем сам све ово што говорим написао у писму министру Лончару“, казао је Живковић.

Он сматра да најтежи болесници захтевају посебну терапију, мимо оне која је уобичајена за остале пацијенте.

„Ако видите да и после пет месеци лечења таквих пацијената терапија коју сте прописали не даје резултате, онда нешто треба мењати, а не строго се држати протокола. То се зове конвенционална терапија, где човек треба да има и храбрости да нешто промени“, истакао је врањски анестезиолог.

Живковић тврди да је свака иницијатива за промену терапије „на све могуће начине опструирана“ од стране руководства крушевачке болнице, јер се пацијенти лече шаблонски, а требало би им се посветити појединачно.

Не можете да лечите пацијенте шаблонски, не водећи рачуна ни о њиховој телесној маси, ни о тежини клиничке слике, ни о многим другим параметрима

„Сукоб мишљења је кулминирао крајем мог ангажовања у крушевачкој ковид болници, када сам чврсто заузео став око терапије четворо пацијената из Врања, за које сам имао одобрење породица да могу предузети све што сматрам да ће довести до побољшања њиховог стања. Те пацијенте су по мом одласку наставили да лече по другим методама и преминули су“, каже Живковић.

Наводи да је покушао да своја запажања из ковид болнице пренесе и подели само унутар струке, међу лекарима, али каже да је ретко ко хтео да га чује, укључујући и министра Лончара.

„Не можете да лечите пацијенте шаблонски, не водећи рачуна ни о њиховој телесној маси, ни о тежини клиничке слике, ни о многим другим параметрима. Ми смо тамо као нешто радили, а у ствари смо били само неми посматрачи пацијената који су путовали на онај свет“, рекао је Живковић.

Ми смо тамо као нешто радили, а у ствари смо били само неми посматрачи пацијената који су путовали на онај свет“

Он указује да су препоруке и протоколи у различитим ковид центрима у Србији дали азличите резултате. Као пример доброг рада навео је болницу „Драгиша Мишовић“ у Београду, а као пример лошег рада у лечењу болницу у Крушевцу.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Konačno neko da pokrene tu temu. Apsolutno se slažem sa kolegom, pacijenti su lečeni šablonski, nisu dobijali npr. dijabetičari insulin, kardiološki pacijenti redovnu terapiju, respiratori se nisu podešavali po potrebi pacijenata nego svi na iste parametre pa zato mnogi preminu ubrzo nakon stavljanja na isti. Svi oni koji su zapošljeni kao kovid doktori u Kruševcu i Nišu ćute i ne smeju da pisnu jer su konačno zahvaljujući koroni dobili posao i veoma su srećni, to su mahom doktori koji nikad do sad nisu bili u (polu)intenzivnoj nezi i nisu imali nikakvog iskusta u radu sa teškim pacijentima. Svi oni su sad rasporedjeni na druge klinike. Svako od njih ima na savesti ko zna koliko preminulih. Od 90 pacijenata koji su decembra primljeni u Kovid bolnici Kruševac preminulo je 87. Jednog dana kad je na nivou Srbije saopšteno da je umrlo 15, a taj dan je u Kovid Kruševac umrlo 27. Kako znam, tako što Kovid bolnica Kruševac nema svoju mrtvačnicu, nego preminule voze u mrtvačnicu bolnice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!