fbpx

У мају катастрофалан пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз

0
(0)

ИНДУСТРИЈСКА производња у Србији, после априлског пада од чак 16,7 одсто, у мају је, када се пореди са истим месецом лане, завршила у „минусу“ од 9,3 одсто. Када се у обзир узму резултати од почетка године, производња је мања за 2,6 одсто него лане.

– У мају је дошло до делимичног опоравка привредне активности – објашњава Иван Николић, уредник „Макроекономских анализа и трендова“. – Тачније, отпочео је процес тог опоравка, па је у том месецу смањен међугодишњи пад индустријске производње и, у мањој мери, спољнотрговинске размене. Рекордни падови из априла замењени су уочљивим, али мањим порастима. Међугодишњи пад потрошње из априла у мају је замењен невеликим порастом.

Пандемија ковида 19 је смањила саобраћај, па и тражњу за нафтним дериватима. Ова производња је тако на силазној путањи, иако је рад производних капацитета нормализован. Међугодишњи пораст производње у априлу забележен је у четири области прерађивачке индустрије – у индустрији дувана, папира, фармацеутској и хемијској индустрији. У мају је индустрија папира имала пад, док су остале три задржале међугодишњи пораст. У мају су пораст имали производња одевних предмета, производња рачунара, електронских и оптичких производа, производња осталих саобраћајних средстава, остале прерађивачке делатности, те поправка и монтажа машина и опреме.

У ЈУНУ БОЉЕ

АУТОРИ МАТ, на основу анкета привреде, прогнозирају да ће у јуну индустријска производња порасти за 4,3 одсто у односу на мај.

– У јуну је уочљив пораст броја предузећа која очекују рад повећаним капацитетом, њих 20 одсто, што јасно показује да се може очекивати опоравак индустријске производње – наводи МАТ.

С. Булатовић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *