У наредних пет месеци у Србији се гаси 22.400 предузећа

У наредних пет месеци у Србији се гаси 22.400 предузећа

Београд — Око 22.400 предузећа у наредних пет месеци престаће да постоје, односно биће принудно ликвидирано.

Разлог за гашење фирми, како наводи Политика, је то што Агенцији за привредне регистре (АПР) нису доставили финансијске извештаје за претходне три године.

Закон о привредним друштвима предвиђа да је то довољан разлог за њихову ликвидацију, међутим поступци принудне ликвидације до сада нису покретани.

У АПР-у кажу, преноси лист, да према подацима о броју обвезника подношења финансијских извештаја, око 30.000 правних лица није поднело финанијске извештаје за две узастопне године, што је била њихова законска обавеза која произилази из Закона о рачуноводству.

У складу с новим законом о привредним друштвима, АПР је последњег дана прошле године обавестио око 22.400 привредних друштава да су се стекли услови за принудну ликвидацију, а ти разлози се односе на недостављање финансијских извештаја до краја 2017 године, за претходне две узастопне године – 2015. и 2016, наводи Политика.

По истекуј рока од 90 дана, од дана објаве обавештења, регистратор у Регистру привредних субјеката ће, по службеној дужности, донети акт о покретању поступка принудне ликвидације, којим ће друштво бити преведено у статус “у принудној ликвидацији”, уз истовремено објављивање огласа о принудној ликвидацији, који ће бити на интернет страници АПР у непрекидном трајању од 60 дана.

Тек по истеку тог рока, АПР ће покренути поступак ликвидације привредних друштава по службеној дужности.

У АПР упозоравају да су они дужни да, по Закону о рачуноводству, подносе пријаве за привредни преступ због неподношења финасијских извештаја у роковима прописаним тим законом, а то су 28 фебруар, 30. јун и 31. јул.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

После 22 године једино је поуздано "утврђено" то да је Славко Ћурувија убијен?!

После 22 године једино је поуздано “утврђено” то да је Славко Ћурувија убијен?!

Дакле, 11. априла, на Ускрс 1999. године, убијен је Славко Ћурувија. Сад, крајем 2021. некаквог …

Боровић: Без дознака дијаспоре привреда би била у стагнацији или рецесији

Боровић: Без дознака дијаспоре привреда би била у стагнацији или рецесији

Манипулација чињеницама је константа овог режима и зато би ствари требало оголити до краја. После …

3 Коментара

 1. KAKO TO…PA VUCIC SVAKOG DANA OTVARA NEKU FABRIKU…DODUSE, I GASE SE BRZO…SVE JE REKLAMA

 2. Tako lepo, ima da rade samo njihove firme i uzimaju milijarde, k’o i do sada. Sve ostalo po naredjenju gazda koji ih placaju ove gnjile i trule nakaze su duzne da pozatvaraju.

 3. u istoriji necovestva, bescasca i zlocina, djavo cipuljicki, car nad carevima zla, picousti zvani, prvo i naj vise mesto medju kozojebcima zauzima. — ne postoji nista dobro sto ucini ovaj, sem sto omandjija copore idiota i pokaza kako je ,,ljudska,, roba kvarljiva i da kad upadne u latrinu i tu zagadi, a kazu da od takvog smrada nema goreg i poganijeg.
  — nas vampir Gosn. Sava Savanovic, postovanja vredan pokojnik ne moze se sa ovim gore i njegovim zlocestim deckima, porediti, jerbo ovj satanista sa svojim nakotom i druzinom svojom svakome krv piju, otimaju i sitnu decu gutaju. — i svedocanstva o tome postoje za one sto sumljaju i neveruju.
  — car nad carevima zla; rogove, glavudzu kozju i usi ima, tri zadnja kopita magarcima slicna a najvise voli biti medju kozojebcima.
  — nabrajanje zla ovog picoustog tiranina ostavicemo nasem Suetoniju sa mustacima iliti brkovima, jos nerodjenim istoricarima i siromasnim arhivima, jer jarac smrdljivi naj vise voli vladati usmenim dekretima, koji snagu zakona ima.
  — eto u takvim vremenima zivimo, finansijske izvestaje ne podnosimo i stanje na racunu ne otkrivamo, jer reketa i otimanja valjda je dosta bilo, i sad je vreme jarca picoustog medju rogove a medju nama traziti nove bogove, koji vladaju znanjem, razumom i zakonima, koje i oni moraju postovati i glavom odgovarati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *