У РТБ “Бор“ жестоко стежу каиш због пада цене бакра: Вишак – 1.000 радника!

0
(0)

БОР – У условима када је цена бакра на светском тржишту метала, у последње две године, пала за 55 одсто, у Рударско-топионичарском басену (РТБ) “Бор“ планирају да се са економском кризом изборе – смањењем плата, спровођењем социјалног програма и упућивањем запослених на принудне одморе!

– Ако је цена да се РТБ сачува, да трошкове зарада смањимо за 1,1 милион долара месечно, то ћемо и учинити – прецизирао је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ. – Ако трошкове енергената морамо да смањимо за милион долара месечно, а репроматеријала за 300 хиљада долара – и то ћемо учинити! Јер, текуће пословање РТБ мора бити позитивно упркос паду цене бакра. Не сме више бити генерисања губитака.

Спасковски је подвукао да ће смањење зарада највише погодити запослене у администрацији.

Радницима у непоседној производњи – који раде на најтежим радним местима, као што су рудари и топионичари – плате би остале исте – нагласио је генерални директор РТБ.

Друга мера за очување компаније је спровођење социјалног програма. Запосленима у РТБ, где ради близу пет хиљада људи, понуђен је социјални програм од 200 евра по години стажа, сходно одлуци Владе Србије о утврђивању Програма за решавање вишка запослених у предузећима која су у поступку приватизације.

Утврђено је да у РТБ има 510 радника, којима до одласка у пензију фали мање од две године стажа, који би, из отпремнину, напустили посао и сачекали испуњење услова за одлазак у мировину. Овој бројци треба додати још 146 радника који су се изјаснили да, уз финансијску накнаду, желе да напусте борску компанију.

Пред члановима Управног одбора РТБ нашао се и податак о 94 запослена, за чијим је радом престала потреба, па су они означени као – технолошки вишак. Уз то, 252 радника биће упућена на плаћено одсуство у наредна 2,5 месеца, током којих ће примати 60 одсто плате. Реч је о запосленима у погонима Фабрике бакарне жице, Ливнице, Прераде метале и Истражних радова, као и онима који раде у хотелу “Језеро“, на Борском језеру.

ВИШАК ЗАПОСЛЕНИХ

МИСЛИМ да у РТБ има превише запослених – казао је др Ненад Вушовић, члан УО борске компаније. – Басену је потребна “релаксација“, а ове мере су неопходне, како би се ишло даље.

Љ. Трифуновић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

4.9 (8) СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, …

2 Коментара

  1. Урнебесан лапсус: Шеф одборничке групе социјалиста: „Не отимајте се око примања К У Р Ц А “ погледајте – https://www.youtube.com/watch?v=28t_eZmywXo

  2. Kada ce da politicari postanu visak, a ne radnici?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *