fbpx

У Србији 170.000 зависника од дроге

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији има око 170.000 зависника од дроге и нашој земљи је неопходно формирање једног централног координационог тела за борбу против злоупотреба дроге, могло се чути на седници Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије.

„Нама је неопходно једно централно координационо тело да се успостави база података и да се међународна сарадња подигне на виши ниво“, рекао је др Бранислав Дражић, члан одбора и посланик Српске напредне странке.

Он је указао да би ово кординационо тело имало задатак да успостави бољу сарадњу четири надлежна министарства и то министарства здравља, полиције, правде и финансија.

Седница одбора за здравље и породицу организована је данас као јавно слушање на тему „Нови стратешки правци у борби против дроге“.

Председник одбора проф. др Душан Милисављевић је указао да Акциони план за борбу против наркоманије који је Влада Србије усвојила 2009. године истиче ове године и позвао да Влада направи нови Акциони план.

Државни секретар министарства здравља др Периша Симоновић казао је да Статегија против злоупотреба психоактивних супстанци, која је усвојена 2009. годие има за циљ смањење понуде, смањење потражње и бољу међународну сарадњу.

Начелник Одељења за сузбијање кријумчарења наркотика Иван Брандић указао је да су токови дроге последњих година измештени из Србије, али да и даље највише дроге за западну Европу иде преко балканских земаља. „Током 2011. године заплењено је 1,4 тоне хероина, док је прошле године заплењено вишеструко мање, што најбоље говори о измештању токова хероина кроз нашу земљу“, нагласио је Брандић и додао да је у Србији све више савремено опремљених лабораторија које производе марихуану.

Он је рекао да је највећи проблем Србије што нема међуресорски приступ овом проблему и због тога је неопходно формирање кординационо тело.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

5 (3) ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку …

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *