У Србији 250 јавних предузећа пред блокадом

У Србији 250 јавних предузећа пред блокадом

0
(0)

Београд — Рачуни око 250 јавних комуналних предузећа чији је оснивач општина би, због дуговања држави за порезе и доприносе, ускоро могли да буду блокирани.

Од поменутих, 57 предузећа дугује преко милион динара. Блокада прети са „две стране“.

Само за 12 предузећа, локалне самоуправе прихватиле су да дају гаранцију да би се дуг репрограмирао, кажу у Пореској управи и поручују да ће се држати закона и принципа нулте толеранције према свим дужницима.

Према подацима Порексе управе, од 321 јавног комуналног предузећа чији је оснивач локална самоуправа, само 71 нема дуг, а од преосталих 250, њих 57 дугује више од милион динара за порезе и доприносе. 

Онима који не плаћају редовно шаљемо опомене, ако не плате опет ми идемо у блокаду. Знамо да је тешко предузећима који сваки дан чекају неки новац, кредит и да та блокада може да уништи све. Али за сада по закону ми можемо да је скинемо само ако добијемо неку гаранацију, каже директор Пореске управе Иван Симич. 

Већина општина ипак није дала гаранцију да ће предузећа чији су оснивач вратити дуг. Саша Пауновић из Сталне конференције градова и општина каже да непостоји довољно јак разлог да се дуг не плати, а у Министарству финансија су убеђени да наредних дана неће доћи до масовне блокаде рачуна тих преузећа. 

Јавна комунална предузећа су у служби грађана и потпуно сам сигуран да ће представници локалне самоуправе и руководство тих предузећа регулисати обавезе и наставити да плаћају, каже државни секретар Министарства финансија Александар Љубић. 

Многе општине и јавна предузећа могли би да се нађу између чекића и наковња. Ако одвоје новац да покрију дуг за порезе и доприносе, може им се десити да касне са плаћањем других обавеза, а онда им опет следи блокада рачуна, овог пута по Закону о ограничењу рокова плаћања. 

Сваки онај ко не буде извршавао своје редовне обавезе према компанијама с којима је потписао уговор и не буде плаћао на време апсолутно ће бити блокиран истог дана, каже Љубић. По овом основу, тренутно је у блокади 13 локалних самоуправа.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пустош у Србији која остаје иза НАРКО ФАШИСТА: Уз чију помоћ нас је тиранин истребио

Пустош у Србији која остаје иза НАРКО ФАШИСТА: Уз чију помоћ нас је тиранин истребио

4.5 (8) Србија нестаје. Државне границе нису дефинисане, привреда је у колапсу, здравствени систем је …

Наметање истополних «бракова» личи на оно: ако народ неће комунизам – населићемо Кинезе

Наметање истополних «бракова» личи на оно: ако народ неће комунизам – населићемо Кинезе

5 (4) * „Хомосексуални бракови“, и још много тога, на списку су онога што Србија …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend