У Србији 85 одсто деце на интернету проводи више од сат дневно

0
(0)

Србији око 85 одсто деце која користе интернет на њему свакодневно проводе више од сата, у млађем узрасту највише времена се проводи уз игрице, док су тинејџерима најзанимљивије друштвене мреже, показало је данас представљено истраживање Уницефа.

Родитељи који су били део истраживања, њих 25 одсто, потврдило је да су се заједно са својим дететом суочили са ризничним и проблематичним ситуацијама на интернету.

Истраживање Уницефа спроведено је међу 614 испитаника, родитеља деце узраста од осам до 17 година.

Закључак и препорука Уницефа је да родитељи треба да буду довољно едуковани и информисани када је реч о интернету, а кључно је и развијање поверења и разговор са децом, како би се предупредиле потенцијалне опасности интернета.

Истраживање је показало да 17 одсто родитеља сматра да веома добро познаје интернет, 46 одсто „углавном добро“, а 31 одсто „не превише“.

Статистика показује да 85 одсто деце поседује сопствени мобилни телефон, а свако друго дете поседује и сопствени ИТ уређај, ПЦ, лаптоп или таблет. Са тих уређаја деца потпуно самостално приступају интернету.

Интересовање за коришћење интернета расте код старије деце, а око 10 године приметно се продужава време које деца проводе на интернету.

„Комуникација на друштвеним мрежама окупира старије узрасне групе, након 12 године, а на узрасту од 14 до 17 година то је за 70 одсто њих свакодневна интернет активност“, показало је истраживање.

На општој листи родитељских брига и страхова интернет је високо котиран, па 65 одсто родитеља сматра да је то небезбедно место, а као највеће ризике виде доступност неприкладног материјала и контакте са непознатим особама.

Истовремено, 73 одсто родитеља сматра да су њихова деца способна да се изборе са ризицима и непријатним ситуацијама на интернету.

Заменица директора Уницефа у Сбији Северине Леонарди истакла је да доступност неприкладног садржаја на интернету не треба да прође некажњено, а да и сама деце треба да буду свесна ризика којем се излажу на интернету, да га препознају и о томе разговарају са родитељима.

„Родитељи треба да буду повезани са својом децом и да заједно са њима унапређују своје интернет вештине, дигиталну писменост и освешћеност“, казала је Леонарди.

Један од закључака истраживања Уницефа је и да школа треба да пружи подршку родитељима и деци када је реч о заштити на интернету, а око 60 одсто родитеља сматра да су школе кључна карика у том ланцу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Ана Пејић – Породилишта и службе сарађују у крађи беба, сазнали смо и где заврше?! (видео)

4.9 (8) Гост Славија инфо тв била је госпођа Ана Пејић из Удружења родитеља несталих …

Да би првак добио комплет књига, родитељи морају да ШТЕДЕ 53 МЕСЕЦА (видео)

5 (2) Цена комплет књига за основце и средњошколце се креће од 6.600 до 17.200 …

Један коментар

  1. Kesic peva Vucicu Pederu na Pravnom fakultetu pred milion ljudi po CESIDu
    https://www.youtube.com/watch?v=IevEQnF4FCQ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend