fbpx
Насловна / Србија / У Србији највише пољопривредника старијих од 65 година
У Србији највише пољопривредника старијих од 65 година 1

У Србији највише пољопривредника старијих од 65 година

У Србији се пољопоривредом баве углавном старији од 65 година којих је 42,5 одсто, док је у старосној доби 35 до 44 године 8,7 одсто пољопривредника, показала је анкета Републичког завода за статистику (РЗС).

Анкета о структури пољопривредних домаћинстава је урађена на узорку од 120.000 домаћинстава у октобру и новембру прошле године, средствима из предприступних фондова ЕУ и националног буџета.

Од укупног броја пољопривредних газдинстава од око 564.500 породичних је приближно 563.000, а највише њих је у Златиборској области, око 44.000, а најмање у Пиротској области, око 8.700. Kорисно пољопривредно земљиште које се обрађује износи 3.458.000 хектара.

Анкета је показала да у газдинствима има око 88.200 говеда, 3.266.000 свиња, 1.800.000 оваца, 218.000 коза, а највише је живине – око 23.000.000 комада, и око 914.000 кошница.

Радну снагу газдинстава чини око 1.337.000 људи, а у машинском парку је око 452.000 трактора и 86 одсто је у употреби више од 20 година.

Просечна парцела по домаћинству износи 12,7 хектара, а од воћарства је највише заступљена шљива која заузима 40 одсто површина под воћем.

Прошле године је 33 одсто газдинстава наводњавало укупно 4,6 одсто површина, а највише у Босилеграду – 97 одсто, Мајданпеку 84 одсто и Сурдулици 83 одсто, а вода потиче од подземних извора на газдинству, површинских и из водовода.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра! 11

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра!

Дуг Србије према другим државама је за седам година власти Српске напредне странке повећан са …

АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону 12

АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) предлаже предузимање низа конкретних корака које би у кратком року …

2 Коментара

  1. osini po sasini; ja u unutrasnjosti ne videh obradjenu njivu, al emisiju za selo i ziku sarenicu mozes naci svuda i kod onog drogiranog i kod javne kuce, servis zvana, sto predplatu otima; red gologuzih lepotica, red koza, red svinja, stoke i kokoski i armonika sa trubacima.
    — znam mesta gde su do pobede naroda nad komunistima bili vinogradi, vocnjaci, strnjista a sad ne osta nista. — ne moras raditi, sedis pred prodavnicom pijes ladno pivo i rasprodajes sta imas; tako se radi i gore, tako rade i oni dole a kad dodju racuni nasim unucima, /ako i za njih ne odrede kvotu koju smo duzni predati naprednima/, prekopace nam grobove i baciti psima.
    — danak u krvi bio i ko navika ostao, samo kad bi nesto placali mozda bi smo daleko dogurali a ne sasinu nosili, dolazili bi nemci, englezi i norvezani da budu osemenjeni, eura ostavljali a mi bi smo napredovali i cuveni jebci bili.

  2. kad neki doktor naucni, ali i onaj iz akademije, koji nikad nista ne stvori, prepisivase, kolone ispunjavase, u toploj kancelariju sedese i u plafon zijase i blenese, /pa i ako potomstvo ima ostace dzabolebarosi/, ode u penziju po 65 zvace ga penzioner, ugledni gosn. doktor, a kad neko paradajz, luk, boraniju proizvodi, krave muze i timari, sir pravi, gazeci blato, po kisi i snegu, da dzabolebarose narani, osta seljak, ratnik, poreski obaveznik i mucenik, dok mu ucveljeni zurku na seoskom groblju ne naprave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *