fbpx

У Србији од рака дојке годишње умре 1.600 жена

0
(0)

БЕОГРАД – Положај жена у Србији још је на незадовољавајућем нивоу, а припаднице лепшег пола посебно су у тешком положају када је у питању њихов здравствени статус и насиље над женама, речено је данас у Скупштини Србије за округлим столом „Положај жена у Србији”.

На скупу су предочени и подаци да годишње од рака дојке оболи 4.000 жена, од којих 1.600 њих умре од те болести, да је у прошлој години од физичког насиља страдало пуно жена, а у овој већ 16, као и да жене нису довољно заступљене у политици, економији, спорту.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић истакла је да жене у Србији чине 51,3 одсто популације, да се у просеку удају са 27 година, живе две године дуже од мушкараца, да доминирају у већини области, али да не можемо бити задовољни њиховим здравственим статусом.

Ђукић Дејановић је напоменула да је у побољшању здравственог положаја жена урађено доста тога, али да је стопа смртности због, на пример рака дојке, веома велика, што значи да се касно дијагностификују болести, због чега ће ове године посебна пажња бити посвећена скринингу.

Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да Србија није специфичан случај када је у питању партиципација жена у политичком животу.

„У 2012. години највећи проценат учешћа жена у политичком животу није био у некој нордијској земљи, већ у Руанди. У првих 10 земаља нема ниједне највеће земље”, указала је министарка Михајловић.

Она је напоменула да у Србији још постоји подела на мушке и женске послове, као и да је недопустиво да жене морају дупло више да раде да би им се признало да упола добро раде као мушкарци.

Она је истакла да се ниједног тренутка није плашила одговорности да се прихвати посла у енергетици, који важи за мушки посао, а женама је поручила да прихвате политички ангажман, јер може да се направи баланс политичког, приватног и професионалног живота.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике Стана Божовић истакла је да готово нема земље која се не бори против насиља над женама, а да је у Србији свака друга жена жртва неке врсте насиља.

„Жена је у Србији у јако тешком положају. У 2012. години их је јако пуно страдало, а у овој већ 16”, рекла је Божовић и додала да Влада Србије, кроз ресорно министарство, посебну пажњу посвећује оснаживању жена у економском, политичком И медицинском смислу.

Министарка омладине и спорта Алиса Марић истакла је да је један од приоритета њеног министарства равноправност мушког и женског спорта, будући да је спорт „мушки бастион”.

„Ако је једна жена тренутно најпопуларнији спортиста у Србији – Милица Мандић, онда полазна тачка постоји”, истакла је Марић, која је напоменула да жене у спорту нису довољно заступљене.

У Скупштини Србије је пре месец дана формирано неформално тело Женска парламентарна мрежа, која је и организатор округлог стола, а координаторка те мреже Марија Обрадовић истакла је да је питање положаја жена увек актуелно и да за ту тему нема територијалних, верских, политичких граница.

„Први пут у историји републичког парламента основали смо Женску парламентарну мрежу, коју чине све посланице, а има нас 82. Нас је окупила потреба да одбранимо нејаке и скрајнуте”, рекла је Обрадовић, додајући да су циљеви те мреже побољшање родне равноправности, повећање њиховог учешћа у политичком животу, њихов економски положај.

Као први ефекат рада те мреже , Обрадовић је напоменула то што ће републички парламент наредне недеље расправљати о иницијативи за укидање застарелости кривичног дела сексуалног злостављања.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић формира прелазну владу – већина министара остаје – СПРЕМА НОВЕ ИЗБОРЕ?

4.6 (13) Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана …

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *