У Србији живи око 4.500 миграната, око 300 ван Прихватних центара

0
(0)

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић казао је да данас у Србији живи око 4.500 миграната, од којих је око 4.100 у Прихватним центрима, док је око 300 људи у покрету, највише у Београду Сомбору, Суботици и Шиду, у близини граница.

Цуцић је за Радио телевизију Србије казао да је почетком 2017. године у Србији било око осам и по хиљада људи, од којих је скоро две и по хиљаде било ван Центара у нехуманим условима.

Он је додао да свих 18 прихватних центара ради потпуно функционално, да има грејања као и да сва деца похађају школу и сви су вакцинисани.

„Сви Центри раде у границама и испод капацитета, водили смо рачуна да не дође до пребукирања, и сви центри су потпуно функционални“, истакао је Цуцић.

Он је казао да се дешава да један број домаћих и страних невладиних организација ствара непотребан страх мигрантима да не треба да бораве у прихватним центрима и додао да је то „тешка манипулација“.

„То је тешка манипулација која не води рачуна о бољитку и здрављу тих људи, а ако их стално убеђујете да је боље да седе напољу, а не у простору који је адекватан, онда је јасно да ваши интереси нису да њима буде добро“, оценио је Цуцић.

Шефица Мисије Међународне организације за миграције у Србији Лидија Марковић казала је да је за решавање проблема миграната потребан глобални дијалог и боља координација и сарадња између држава и са државом порекла.

Марковићева је оценила да је Србија од почетка била отворена за дијалог са својим суседима, као и институције система које су од почетка опредељене за хуманитарни приступ.

Додала је да изостаје усаглашен одговор држава на целој западно-балканској мигрантској рути, јер оно што неке државе једнострано одлуче, рефлектује се на ситуацију миграната у другим земљама.

Данас се обележава Међународни дан миграната, 18. децембар.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Београд: Мигранти тероришу и нападају жене у сред града

5 (17) Девојку је напао мигрант у близини Бранковог моста у 20 часова увече. Нико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend