У штрајк ступа 10.000 здравствених радника

0
(0)

Око 10.000 здравствених радника, чланова Синдиката лекара и фармацеута од данас ће бити у штрајку због уредбе Владе којом се плате запослених умањују за 10 одсто.

Др Драган Цветић, председник овог синдиката, каже да ће поштовати минимални процес рада због чега ће лекари који су у штрајку примати само хитне случајеве. У штрајку ће бити лекари из 22 здравствене установе у Београду, а неке од њих су четири клиничко-болничка центра, већи домови здравља, Болница “Свети Сава”, Породилиште “Народни фронт”, клинички центри у Нишу, Крагујевцу, као и поједини здравствени центри широм Србије.Као главне разлоге за штрајк СЛФС наводи Уредбу о корективном коефицијенту којом би плате здравственим радницима биле смањене на 90 одсто од садашњих месечних примања.

– Просечна плата у здравству је око 40.000 динара. Лекарска плата је између 65.000 и 70.000 динара, а скоро 80.000 запослених је са нижим степеном образовања чија је плата само 25.000 динара. У протекле четири године плата нам је увећана за само 8,7 одсто, па је уредба Владе о корективном коефицијенту незамислива – истиче Цветић.

У Министарству здравља наводе да је најављени штрајк застрашивање запослених док траје предизборна кампања. Како кажу, штрајк представља покушај да се зауставе неопходне реформе у здравственом систему увођењем система награде према раду.

– Све мере које предузимају Влада Србије и ресорно министарство у здравственом систему имају за циљ да се допринесе бољем здрављу грађана, али и да се створе услови за награђивање према раду као једином параметру који уводи систем правичности међу запосленима у здравству – наводе у Министарству.

Штрајк СЛФС подржаће и Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити, Синдикат сестара и техничара, као и Независни синдикат здравства.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Недимовићу, је л’ стварно не знаш каква је ситуација у ратарству?“

5 (3) Како је могуће да Бранислав Недимовић може да буде министар пољопривреде у влади …

Плате у “Београдском метроу” 1.000 евра, а метроа нема

5 (4) Упркос бројним најавама политичара у последњих десетак година, Београд и даље нема метро, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend