У свету јефтиније, у Србији скупље

0
(0)

Иако цена нафте у свету пада, цене горива у Србији су рекордно високе и, ако се изузме Хрватска, највише су у региону. До сада се за нове више цене кривица тражила у огромним захватањима државе, а сада возачи кажу да је ново поскупљење последица недовољне конкуренције на српском тржишту.

Пре два месеца возачи у Србији су протестовали због папреног горива, а сада је уследио нови удар, цене су динар до динар и по више по литру. Иако се чини да динар није много, кад се купује више и чешће то знатно оптерети ионако танак буџет српских грађана.

– Кад поскупи гориво, поскупљује и све друго и заиста се питам колико возачи, а и потрошачи могу да издрже овај ценовни притисак – каже Петар Богосављевић из Покрета потрошача Београда.
Према његовим речима, Закон о конкуренцији се у отаџбини не поштује не само кад је реч о бензину него и другој роби:

– Немогуће да цене буду толико уједначене, али изгледа да свако ради шта хоће јер нико од државних органа не реагује.

Литар бензина (95 октана)
земља цена
Србија 1,31
Хрватска 1,42
Македонија 1,19
БиХ 1,18
Мађарска 1,26
Румунија 1,20
Чешка 1,27
Пољска 1,20
(цене су у еврима)

С друге стране, Небојша Атанацковић, председник компаније Нафта АД, покушава да нађе оправдање за поскупљење бензина:

– Свако ко је на тржишту као на пијаци покушава што скупље да прода своју робу. То је у једну руку логично.

Оно што боде очи јесте да две различите пумпе у власништву две различите компаније, у два различита села или града, а цене скоро у пару исте.

– Немогуће је да имате десетине различитих нафтних компанија, а да сви или готово сви имају потпуно идентичне цене, буквално у 50 пара. Поставља се питање ко кога прати, да ли међу нафтним компанијама у Србији постоји нека варијанта званичног или тајног удруживања – истиче Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије.

Оправдање добављача
Само у Србији, наводе стручњаци, могуће је да ново поскупљење прође тек тако, без обзира на то што сирова нафта на светском тржишту појефтињује.- Добављачи који ми продају гориво вероватно би на приговор о скупоћи рекли да су ово што сада испоручују оно што су набавили по вишим ценама раније, а да ће онда када дођу на ред ове сад, цене по којима сада набављају, онда бити јефтинији. Да ли ће бити тако, то је на дугом штапу – каже Атанацковић.

Стручњаци кажу да у Србији нема довољно конкуренције и да је то основни проблем.

– Као да се добављачи и малопродаја договарају, гледају једни од других, виде да одређене цене пролазе и на основу тога формирају цене – каже Атанацковић.

У сваком случају возачи морају да плаћају више или да точе мање, имају и алтернативу да по јефтиније гориво одлазе у суседне државе, највише у Републику Српску.

Из Покрета потрошача кажу да када би возачи на дан-два заобишли пумпе, то би био јасан сигнал свима који кроје цене. Возачи се још са сетом сећају речи председника Александра Вучића да ће се након окончане блокаде путева сести и на миру размотрити ситуација око цене горива.

Држава од онога што возачи плате узме више од 50 одсто на име акциза. Иако је протест давно окончан, из надлежних министарстава нема најаве да ли ће, шта и када бити урађено.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

Kесеровић: Воће у Србији најскупље за последњих 15 година

0 (0) Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Kесеровић рекао је данас да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend