У Турској пронађен „Вилин мед“ и продаје се за 5.000 евра по килограму

0
(0)

Реч је о висококвалитетном меду који се највише користи у фармацији, а настао је у пећини на дубини од 1.800 метара без кошнице.

Турски пчелари продају “ Вилин мед “ по цени од 5.000 евра по килограму . Ради се о 18 килограма меда који су пронашли у 1.800 метара дубокој пећини у Долини Сарицаиир у Артвина , на крајњем североистоку Турске.

Већ је продато шест килограма, а локални пчелар Гунаи Гундуз је, нагласио да је реч о висококвалитетном меду који је у дубокој пећини произведен на природни начин и на стенама богатим минералима.

Стога, тврди Гундуз, и цена овог меда је само на први поглед веома висока.

Истакавши да се вецћ три генерације његове породице баве пчеларством, Гундуз је казао да су још 2009. године приметили пчеле на улазу у пецћину, а да су потом схватили да би у пећини могло бити меда.

“ Уз помоћ професионалних пењача смо ушли у дубоку утробу пецћине и на зидовима пронашли залепљену куглу од 18 килограма меда.

Мед смо послали на анализу у престижну француску лабораторију.

Налази анализе су потврдили да се ради о висококвалитетном и минералима богатом меду који је стар седам година, казао је Гундуз.

Килограм овог меда те 2009. године продат је на француској берзи меда за невероватних 45.000 евра, а годину касније килограм је продат фармацеутима из Кине за 28.000 евра. Његова тренутна цена у Турској је 5.000 евра.

Нагласивши да се ради о меду који се више користи као лек, него као намирница, Гундуз је казао да се данас продаје у бочицама од по 170 и 250 грама, али бројни купци се и даље ишчуђавају над чињеницом да цена меда може бити приближна цени аутомобила.

“ Мед је произведен на природан начин и без кошница. Ово подручје је богато ендемским и лековитим биљем. Све то утиче на његову цену „, казао је Гундуз.

Он је казао како је, иначе, турски мед један од квалитетнијих у свету, али да је њихов углед у свету угрожен појавом плагирања и вештачког меда.

„Вештачки мед се може тестирати једино у лабораторијама. Ово је непрактично за потрошаче, па морају више рачуна водити при избору пчелара, па тек онда меда. Данашња цена правог меда не може бити испод 15 евра „, казао је Гундуз.

 

Вестинет

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одобрено претварање Аја Софије у џамију

0 (0) Државни савет Турске једногласно је гласао за промену статуса Музеја Аја Софије у …

Испред обала Либије замало дошло до ватреног окршаја фрегата Турске и Француске

0 (0) НАТО је потврдио да је испред обала Либије замало дошко до ватреног окршаја …

Један коментар

  1. Na dubini od 1800 metara??? Svakako bih voleo videti pčele koje će se spustiti na tu dubinu… Da je iole malo proučio život i rad pčela, autor teksta bi celu priču sigurno proverio pre objavljivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *