Наука и Технологија

У Ваљеву откривена највећа пећинска гробница у Европи

Археолози из Завода за заштиту споменика културе Ваљево и Истраживачке станице Петница, у сарадњи са спелеолозима Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“ из Ваљева, открили су највећу позноантичку пећинску колективну гробницу у Европи, у до сада непознатој дворани у Петничкој пећини, речено је за Танјуг у Петници.

До овог открића дошло је након вишемесечне суше и знатног пада нивоа воде у подземном Аждајином језеру, који је омогућио приступ деловима пећине који до сада нису били истраживани и кроз које протиче подземни ток реке Бање, објаснио је Владимир Пецикоза, археолог у Петници.

„Након укључивања Завода за заштиту споменика културе Ваљево, одрадили смо археолошка истраживања унутар пећине и тамо смо открили за сада највећу пећинску античку гробницу у Европи“, казао је Пецикоза.

Осим на Блиском Истоку и у Израелу, када је реч о том периоду, не постоје сличне паралеле са оним што је пронађено у Ваљеву, каже за Танјуг археолог у Заводу за заштиту споменика културе Ваљево Радивоје Арсић.

„Осим посуда које су пронађене са скелетним остацима, скоро смо сигурни да они потичу из периода позне Антике, односно периода од 4. до 6. века. Урадићемо анализе како бисмо то потврдили, јер може да дође до неке омашке. Очекујемо да када стигну резултати анализе, имаћемо потпуно прецизне податке о старости те гробнице“, истиче Арсић.

Пронађени су скелетни остаци више од 20 особа различитог узраста, од деце до одраслих, а утврђено је и да њихова тела нису укопавана, већ су остављена на стеновитој површини пећинског канала.

Владимир Пецикоза, археолог у Петници каже да је до овог открића мислио да је Петница једно од најистраженијих тачака у Европи, али, како истиче, очигледно је овај налаз показао да она има још скривених тајни.

„На нама и на новим генерацијама је да те тајне тек откривамо. Ово истраживање је од посебног значаја зато што је окупило све релевантне истраживачке институције у Ваљеву, то је с једне стране, а са друге, оно што је најважније то је да су наш град и Петница показали изузетан истраживачки потенцијал и оно што је сасвим сигурно је да је тај потенцијал пун изненађења и да га треба гајити и неговати како у Ваљеву, тако и у Петници“, поручио је Пецикоза.

Археолози за Танјуг објашњавају да такав вид сахрањивања у доба позне антике, са великим бројем скелета који су похрањени дубоко унутар пећине, до сада није био познат на тлу Европе, што откриће у Петници чини, како наглашавају, јединственим и значајним археолошким открићем.

Град Ваљево помогао је да се ова фаза истраживања изведе, а очекује се да ће се у даља испитивања пећине укључити и међународне организације.

Археолози напомињу да у дубљим нивоима подземног језера Петничке пећине постоји још дворана, за које се претпоставља да датирају из још старијих епоха, са, како кажу „ко зна колико тајни“ и сматрају да би у близини пећине требало да постоји и неоткривено насеље, у којем су живели људи чији су скелети пронађени.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Спутник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!