ОТКРИЋЕ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА У СРБИЈИ: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година
Фото: С. Бабовић

ОТКРИЋЕ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА У СРБИЈИ: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година

5
(6)

ФРАГМЕНТИ још једне фигуре откривене у Витковачком пољу код Александровца стари су 7.000 година!

Влажна земља сачувала је делове „нове“ фигуре, а очекује се да ће у истраживању које би требало да се настави крајем јула, пронаћи и главу и труп.

Ово су јуче, ексклузивно за „Новости“, открили стручњаци Завичајног музеја Жупе из Александровца. Подсетили су да је „нова богиња“ шеста из праисторијског периода откривена на овом жупском археолошком локалитету: једна, готово потпуно очувана пронађена је, такође, прошле године, а још четири – пре више од пола века.

– Са фрагментима веће фигуре, коју смо презентовали јавности прошлог лета, нашли смо и пар руку и ногу и фрагменте постоља друге фигуре, и она је можда чак и лепше декорисана – каже за „Новости“ археолог Сања Црнобрња Красић, која је пронашла фигурине.

– Делује да је женског пола, здепастија је и има нежније, обликованије руке и ноге. Будући да су фрагменти ове две фигуре били измешани, претпостављамо да су заједно стајале изложене у тој праисторијској кући и да су заједно и пале. Прва пронађена богиња имала је практично све делове, осим једне ноге, извесно је и њено датовање од 5500. до 4750. године пре нове ере, засад знамо да припада косовској варијанти винчанске културе у погледу уметничке обраде и декорације

Када је конзерваторка из Београда, Весна Рогић, са колегама из Жупе, обавила механичко чишћење и уклањање земље, недвомислено је утврђено да је реч о новој фигурини. Министарство културе са 1,6 милиона динара финансираће наставак археолошких истраживања целог локалитета, а конзервација пронађених богиња требало би да буде довршена у новембру и јавности представљена 27. јануара, када Завичајни музеј обележава 30 година постојања.

– У предстојећим истраживањима проширићемо ров и очекујемо да осим што ћемо употпунити сазнања о првој богињи, добити и драгоцене информације о комплетном контексту локалитета, али и о функцији фигура – објашњава Сања Црнобрња Красић.

НАДАЈУ СЕ НОВИМ ОТКРИЋИМА

НА локалитету Витковачко поље, око четири километра од Александровца, које се тренутно простире на 120 хектара, прошле године су пронађени и монументални жрвањ за млевење жита, као и остатак пећи састављене од две поднице и 20 центиметара савијене поломљене керамике која је служила као термичка тампон-зона. Нова открића на територији села Витково и Венчац очекују се у оквиру првих озбиљних систематских истраживања, уколико то дозволи епидемиолошка ситуација.

На локалитету Витковачко поље давне 1969, нађене су сада већ славне антропоморфне скулптуре „лејди оф Александровац“ (Миладија), „венус де Жупа“ (Ружица), „мадам де Витково“(Гроздана), као и венера – „мадам де Венчац“. Оне су 1991. биле део Светске изложбе музеја „Тера Амата“ у Ници, а представљене су и у репрезентативним музејима у Енглеској и Данској. Откриће венере прошлог августа, добило је изузетан одјек у стручној јавности, а са проналаском делова друге фигурине, Витковачко поље оправдано се враћа у фокус научника, који се баве проучавање праисторије.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Промениће Србија политику према Бугарској, идете заједно са шиптарима и усташама у исти пакет!

Промениће Србија политику према Бугарској, идете заједно са шиптарима и усташама у исти пакет!

5 (3) Србија мора да схвати да „бољшевичке технике и манири“ не пролазе у ЕУ …

ЂОРЂЕВИЋ: Део опозиције на истом задатку као и Вучић

ЂОРЂЕВИЋ: Део опозиције на истом задатку као и Вучић

5 (1) Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се поводом тврдње адвоката Боже Прелевића изречене …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend