Убица из Орланда није први запослени G4S који је кренуо у смртоносно дивљање

Убица из Орланда није први запослени G4S који је кренуо у смртоносно дивљање

Убица из ноћног клуба у Орланду Омар Матин није први радник британске агенције за обезбеђење G4S који је имао крвави пир. Напад на Флориди доводи у питање квалитет процедура провере код регрута ове британске фирме.

29-годишњи убица, Омар Матин, је авганистанско-амерички G4S-чувар. Његов  крвави пир, учињен легално ношеним аутоматским наоружањем, коштало је животе 49 особа и 53 рањене особе.

Саопштено је да он убијен након што је полиција упала у клуб у покушају да спасе 30 талаца који су се тамо налазили. Даеш (тзв. Исламска држава) је преузела одговорност за напад, иако веза Матина са терористима још увек није јасна.

Бивша супруга Матина, Ситора Јусуфи новинарима је рекла да ју је током четири месеца брака у више наврата злостављао, те да је био емотивно нестабилна особа, те да је показивао знаке биполарог поремећаја. Она је такође изјавила да је изражавао бес према хомосексуалцима.

Упркос томе, као и чињеница да је био под истрагом FBI у 2013. и 2014. години успео је да неометано уздиже екстремистичке идеологије и у G4S-у од 2007. године.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wOrkvz2mPwo”]
Ова британска фирма је једна од највећих војних и безбедносних агенција у свету. Она запошљава више од пола милиона људи – многи од њих су бивши војници – у 110 земаља, укључујући конфликтне зоне попут Ирака и Авганистана. Фирму прате многе контроверзне информације и догађаји.

Орландо је један од најгорих злочиа приписан упосленим у G4S, али то није први.

У 2009. бивши падобранац Дени Фитсимонс, проглашен је кривим за убиство двојице колега и осуђен је на доживотни затвор.

Према организацији за људска права “Reprieve”, Фитсимонс је био запослен у фирми упркос томе што му је дијагностификован поремећај – пост-трауматски стресни синдром у мају 2008. године.

Према организацији за људска права, ово стање је добио након излагања бруталним догађајима као борац на Косову, у Авганистану и Ираку.

Неких 36 сати по доласку у Багдад као плаћеник у 2009. години, Фитсиммонс је убио колеге из агенције Паул МекГигана и Дарена Хоару после пијанске туче.

Током 2012. фодине, према подацима Би-би-си-ја агенција G4S је била упозорена да не запошљава Фитсмонса.

 

Фитсмонс је и раније био осуђиван – укључујући и кривична дела с оружјем, као и због  и напада. Фитсиммонс је претходно био отпуштен из војске због опојних дрога.

У 2015. години бивши високи функционер у G4S је поднео оставку због неуспеха у 2012. години као руководилац тима за безбедност олимпијског тима, који је рекао да је било великих пропуста у раду фирме.

Бивши директор G4S Дејвид Тејлор Смит рекао је истражним органима да не верује да је случај Фитсимонса изолован.

Тејлор је потврдио унутрашњој контроли да већина запослених није успела да задовољи минималне критеријуме за обављање посла, па тако 304 од њих 527 није успело да задовољи минималне критеријуме, док за њих 44 посто није проверавано да ли се налазе у казненој евиденцији.

РТ је питала агенцију G4S о тренутном процесу провере упосленика које користи фирма у односу на Матинов и Фитсимонсов случај.

Портпарол G4S је рекао да с обзиром на потпуно различита оперативна окружења у Ираку и САД, да су ова два случаја потпуно различита.

Међутим, он је рекао да сви запослени пролазе кроз темељне тестове, укључујући казнене евиденције, радну историју, строге психо-физичке тестове, као и строгу психијатријску процену.[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wOrkvz2mPwo”]

 

Адвокат за људска права Клајв Стафорд-Смит има дугогодишње искуство по питању америчког затвора у Гвантанаму где је такође, G4S пружала своје услуге.

Он је за РТ рекао: “Нажалост, моје искуство са Г4С ми не улива поверење да врши потребну проверу менталне историје оних који желе да носе оружје у њиховом запошљавању.”

G4S у Србији

Познато је и да ова фирма у Србији ради под диригентском палицом бившег америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија.

Вилијам Монтгомери и његова супруга Лин Монтгомери су сувласници фирме, а своје услуге пружају и у Црној Гори, Бугарској и Хрватској.

Они су одговорни за стратешко саветовање компаније, стране пословне контакте и за развој тржишта. Фирма је постигла велики успех на српском тржишту и негује амбицију да постане регионални лидер у пружању услуга обезбеђења, у којој ће сигурно главни улогу имати Монтгомеријеви контакти и новац.

Џо Глентон
РТ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *