Убијени адвокат Огњановић прислушкиван и праћен по налогу тужилаштва

0
(0)

Драгослав Миша Огњановић, адвокат који је 28. јула убијен, месецима пре кобног догађаја био је праћен и прислушкиван по налогу Тужилаштва за организовани криминал, сазнаје „Политика”. Он је „на мере” стављен пошто је готово свакодневно био у контакту са члановима породице Луке Бојовића. Претпоставља се да је тужилаштво на овај начин покушало да дође до информација о деловању Бојовићеве групе и сукоба између чланова „кавачког” и „шкаљарског клана”.

Познати адвокат је знао да полиција мотри на њега, а сумњао је да су у овај поступак укључени и оперативци Безбедносно-информативне агенције. Није могао то да прихвати сматрајући да га истражни органи на овај начин криминализују. У Тужилаштву за организовани криминал, потврђено нам је да је оно од Вишег тужилаштва у Београду преузело вођење преткривичног поступка у случају убиства Огњановића.

На питање да ли је тачно да је адвокат прислушкиван и праћен по њиховом налогу и да ли ће информације до којих се дошло прислушкивањем и праћењем адвоката Огњановића бити коришћене у истрази његовог убиства, у писаним одговорима који су нам достављени наводи се да у „интересу вођења поступка Тужилаштво за организовани криминал неће давати никакве информације о предистражном поступку у овом случају”.

Многе Огњановићеве пријатеље изненадила је информација да је он био „на мерама” с обзиром на то да се бавио адвокатским послом. Међутим, закон прописује да без обзира на то чиме се особа бави, може да буде стављена под оперативни надзор.

Иако је у јавност пласирана информација да се Огњановић није жалио на претње, нити их је пријавио надлежним органима, према речима „Политикиног” саговорника, познати адвокат је сумњао да му прети опасност. На то је, чак, указао појединим пријатељима. Упркос томе одлучио је да не ангажује обезбеђење или се заштити на други начин.

– Место на којем је убијен Огњановић било је одличан „штек” за убицу. Нападач је могао да се сакрије на неколико места, а да остане непримећен. Убица је то знао и искористио – каже „Политикин” саговорник.

Иако су после сурове ликвидације, представници адвокатских комора изашли са информацијом да ће расписати новчану награду за сазнања о колегиним убицама, то још није урађено. Као оправдање наводи се да управни одбор, који је требало да донесе овакву одлуку, још није заседао и дебатовао о овом питању.

Један од захтева адвокатуре био је и да се оформи тим сачињен од представника релевантних државних органа који би се бавио истраживањем Огњановићевог убиства. Међутим, усаглашено је формирање „сталног тима” који ће се осим Огњановићевог убиства бавити и другим нападима на представнике адвокатске професије.

Познати београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић убијен је 28. јула око 20 часова у пуцњави у Новом Београду, док је његов син том приликом рањен. Огњановић је убијен у улазу зграде у Улици антифашистичке борбе број 45, у којој је живео. Познат је као адвокат Луке Бојовића, који тренутно издржава затворску казну у Шпанији, а бранио је и Ђорђа Прелића, вође навијача Партизана и једног од оптужених у случају убиства Бриса Татона. Огњановић је у време процеса против Слободана Милошевића у Хагу био један од његових правних саветника.

Аутор: Мирослава Дерикоњић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

KО ЋЕ САД ДА НАС ПРИСЛУШKУЈЕ? Смењен Миленковић Багзи, блиски сарадник Дијане Хркаловић

5 (11) Дејан Миленковић, звани Багзи, познат и као блиски сарадник бивше државне секретарке Дијане …

Син убијене малтешке новинарке: Моја мајка је истраживала Ђукановића

4.8 (6) Син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене пре скоро три године на Малти, Метју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend