Насловна / Свет / Европа / Удар „здравог разума“ на глобализам: ЕУ од данас више неће личити на себе
Удар „здравог разума“ на глобализам: ЕУ од данас више неће личити на себе 1

Удар „здравог разума“ на глобализам: ЕУ од данас више неће личити на себе

Националистичке партије постигле су велики успех на изборима за Европску унију, јер су се про-ЕУ центристичке странке дистанцирале од обичних људи, рекли су аналитичари и политичари телевизији РТ, рекавши да се ЕУ сада претворила у „проблем“.

Излазне анкете показују да су десничарске и евроскептичне странке оствариле значајан напредак на изборима за Европски парламент, који су завршени у недељу. Као резултат тога, проевропски блок ЕПП и Социјалдемократски савез сада су изгубили своју комбиновану већину.

Пораз тих странака у блоку „није изненађујућ када погледамо ширу слику“, изјавио је за РТ за Ули Брукнер, професор европских студија на Универзитету Станфорд у Берлину.

Према Брукнеровим речима, изборни резултати представљају озбиљан изазов Бриселу када је у питању уједињена, интегрисана Европа.

„У прошлости смо имали консензус о општој нарацији да су европске интеграције као такве добре јер доносе мир, стабилност, просперитет. Евроскептичке странке су разбиле овај консензус“, нагласио је Брукнер, додајући да политички покрети широм континента сада тај блок виде „не као решење за Европу, већ као проблем“.

Замах евроскептичних странака интензивно се осетио у Француској, где је странка Национално окупљање Марин ле Пен освојила више гласова од странке Република у покрету Емануела Макрона.

Денис Францескин, представник националног скупа у Вашингтону, изјавио је да успех евроскептичких странака показује растуће незадовољство унутар тог блока.

„Сама структура Европске уније доживела је неуспех“, изјавио је Францескин за РТ.

Многе земље су сада схватиле да ЕУ није решење, већ је заправо проблем.

Политичко ривалство између растућег евроскептичког покрета и пробриселског блока може се посматрати као „здрав разум“ у односу на „глобализам“, тврди Максимилијан Крах, политичар који припада Алтернативи за Немачку (АфД).

Говорећи о изборним успесима које је постигла његова странка, Крах је оптужио политички естаблишмент своје земље да нема слуха за потребе обичних Немаца.

„За разлику од њих, ми имамо своју базу у руралним подручјима, где живе обични људи“, оцењује Крах.

Спутник

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону 11

ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону

Италија ће највероватније напустити Европску унију због огромног дуга, али и због контроле трошења новца …

У Јужној Америци масовни престанак снабдевања електричном енергијом - милиони грађана Аргентине, Уругваја, Парагваја и дела Бразила остали без струје 12

У Јужној Америци масовни престанак снабдевања електричном енергијом – милиони грађана Аргентине, Уругваја, Парагваја и дела Бразила остали без струје

Буенос Ајрес — У Јужној Америци данас се догодио масовни престанак снабдевања електричном енергијом. Због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *