fbpx

Удружење банака Србије: Нема ништа од фиксирања курса франка, народ препуштен на милост и немилост банкама!

0
(0)

Београд — Фиксирања курса швајцарског ранка неће бити, поручио је председник Управног одбора Удружења банака Србије Горан Питић након петочасовног заседања тог тела.

Он је позвао грађане задужене у швајцарским францима да се свакиопојединачно обрати својој банци како би се за конкретан случај нашло решење које, како је рекао, може бити продужење рока, конверзија или неки други модел.

„Конкретан договор банака је да се клијенти обрате својим банкама и да потраже решења која већ постоје у моделу из 2013. године и у новим модалитетима, у зависности од сваког конкретног проблема који клијент има. Нити су позиције свих клијената исте, а ни позиције банака“, рекао је Питић, који је и председник УО Сосијете женерал банке.

„Постоје два принципа која морају да се поштују када се нешто поремети у финансијском сектору – равноправни третман свих клијената на тржишту, и процена ризика“, рекао је Питић.

Он је истакао да су одређени модели лакше отплате кредита индексираних у францима нуђени и раније, када је такође долазило до поремећаја у односу франка према другим валутама, и тада су банке на неки начин преузимале део трошкова, како би клијентима олакшале отплату месечних рата.

Питић је подсетио да грађани могу да кредите у францима конвертују у евро, као и да продуже рокове отплате и одложе отплату главнице.

„Одзив је тада био јако мали, та шанса је, нажалост, пропуштена. Сада позивамо клијенте који имају кредите индексиране у швајцарским францима да се обрате својим банкама, искористе све могућности које су им понуђене и изаберу најбоље решење“, казао је Питић.

Он је истакао да банкама није у интересу да активирају хипотеке на стамбене кредите које грађани не могу да уредно отплаћују.

По процени Управног одбора Удружења банака Србије, како је пренео Питић, није прихватљиво решење замрзавање курса динара према франку, јер би то нарушило равноправан третман осталих клијената који су се задуживали у другим валутама.

На питање да ли ће банкари имати састанак са представницима Народне банке Србије и Владе Србије о отплати кредита у францима, Питић је казао да још није стигао позив на такав састанак, али да су банкари спремни да учествују у договорима о најбољим решењима за клијенте и банке.

Питић је нагласио да је тешко предвидети шта ће се дешавати у наредним месецима и годинама, наводећи да су стамбени кредити дугорочни кредити који са собом носе ризик.

„Уколико би данас донели нека решења којима би направили неку врсту коначног решења, а за три године дошло до значајаних промена односа валута, направили би медведју услугу и банкарском сектору, а и самим клијентима. Сваки клијент треба поново да буде одговоран за одлуку коју ће донети, а то може само у разговору са својом банком“, рекао је он.

Удружење банака Србије није на данашњем састанку донело никакву конкретну одлуку којом би помогло отплату зајмова дужницима у швајцарским францима, саопштено је после састанка.

Удружење банака Србије је после састанка Управног одбора саопштило да препоручује клијентима који имају проблеме у отплати својих кредита да се обрате својим банкама и искористе моделе реструктурирања или конверзије, као и остале могућности, како би се ублажиле последице наглог скока курса швајцарског франка.

Истовремено, УБС препоручује својим чланицама да у трагању за најболјим решењима, а у складу са својим пословним политикама, минимизирају трошкове договорених решења са клијентима.

Управни одбор истиче да у трагању за решењима и у овој, као и у било којој другој ситуацији, ради очувања стабилности банкарског сектора, морају да буду поштовани следећи принципи једнаког третмана свих клијената на тржишту и преузимање индивидуалног ризика и одговорности, како клијената тако и банака, наводи се у саопштењу.

Удружење банака је, како се додаје, и у претходним годинама, када је долазило до отежаних услова у плаћању обавеза које грађани имају, давало препоруке својим чланицама (2011. на основу иницијативе Министарства финансија и 2013, уважавајући препоруке Народне банке), да клијентима омогуће конверзију кредита индексираних у швајцарски франак у евро, период мировања од две године, продужење рока отплате кредита као и друге погодности.

Међутим, врло мали број клијената је искористио ове могућности и олакшице у том периоду, наводе из Удружења.

Речено је да и ова ситуација, иако нема одлике системског проблема, захтева контиуирано праћење и анализу стања на тржишту зарад ублажавања последица за све учеснике, као и ради очувања стабилности и основних параметара функционисања банкарског и финансијског система.

Надлежни стручни одбори у банкама и у Удружењу банака наставиће да континуирано прате и анализирају ситуацију на тржишту како би банке правовремено реаговале на промене у окружењу, наводи се у саопштењу.

 

Б92, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

Отворено писмо 15 официра полиције „министру“ Стефановићу

5 (26) Официри полиције Републике Србије, њих 15, чији је идентитет познат редакцији Директно.рс, послали …

56 Коментара

 1. Podigneš kredit u banci i spavaš kao beba. 3 sata spavaš, 4 sata plačeš 😀

 2. a gde su oni koji su savetovali i nudili naj povoljnije stambene kredite sad cute!

 3. a sta i mogu ka to nisu nase banke vec strane?

 4. dilkić djelić ……….banda raspala

 5. Narod je uopšte prepušten na milost i nemilost u svemu

 6. NE RAZUMEM UOPSTE LJUDE KOJI SU SE KREDITIMA VEZALI ZA STRANU VALUTU A ZIVE U SRBIJI SA SRBSKIM PLATATAMA I KURSOM TOTALNO NESIGURNIM.

  • Postovani Bato. Za Vasu informaciju, posto vidim da niste obavesteni, drzava je dozvolila bankama da daju stambene kredite vezane za stranu valutu. Nikada nije bilo moguce podici stambeni kredit u domacoj valuti tj. u dinarima. Banke su to lepo iskoristile uz pomoc drzave da primame podstanare da ne placaju zakup gazdi vec da investiraju u svoju buducu imovinu. Te 2007-me, 2008-me kad je vecina kredita i realizovana, iznos rate kredita za stan, sa izuzetkom ucesca, bio je u nivou placanja rente iznajmljenog stana. Banke su to iskoristile za svoj marketing i tako navele masu „beskucnika“ da resi svoj stambeni problem. Sad su ti isti dovedeni u goru situaciju nego pre ulaska u banku jer im je rata pet puta veca nego da iznajmljuju stan. Mislite li da na necijoj bedi neko profitira…banke su i smisljene da zive na tuz racun. Ali ovo je previse, nekada se zvalo zelenastvo. Pozdrav, svako dobro

 7. NISTA NOVO U SRBIJI STO SE TICE NARODA DAVNO SU NA PUSTILI KROZ KLOZETSKU SOLJU SADA SE VALJAMO SGOVNIMA I NIKAKO DA SE OSLOBODIMO

 8. Narod je prevaren, pokraden, ponizen jer drzava i njene institucije ne rade za svoj narod! Banke svima nude konverziju u evro (koju naplacuju par hiljada eva u zavisnosti od visine kredita), a prilikom odobravanja kredita odbijali su zahteve u toj valuti a odobravali u svajcarcima i banke i Nacionalna korporacija za osiguranje kredita…Znaci, drzava je to radila u dogovoru sa bankama…

  • Sve je to uredu shvatam da je ljudima potrebno sve i da svak zeli nesto od svog zivota da uradi. Ali mi je poznato da sz zuti banda lopova krenuvši od Dinkica „kapuljače“ koji unisti nase nacionalne banke. Na zapadu zivim dugačko prvo se postavljaju ta zakulisana škakljiva pitanja pa prihvatanja ponudjenog, uz naznaku dogovoreno upisano na papir upisano. Do vlastitog krova nad glavom tako dosao, stranac je stranac uvek imapodjebavanja cak sam i zadnji ugovor predstavnika banke trazio na uvid. Savetovao familiji ne u tranziciji uzimati čist lopovluk. Desilo se nazalost ali nisu naseli. Bogu hvala sto i oni čine a i njihovi prijatelji koji su ih poslusali.

  • Sve se slazem sa Vama. Pogotovo kad je Dinkic u pitanju. On je unistio kompletan bankarski sistem Srbije i uveo strance na mala vrata. Ali da zlo bude vece, on je unistio i privredu Srbije. Nije ovo mesto da pricam o tome, ali je cudno da on i dan danas ima uticaj i moc…Samo da Vas ispravim, on nije zut, on je bio sa njima u vladii, on ima svoju stranku koja na poslednjim izborima nije presla cenzus. A on je i dalje uz vlast…cime ih fascinira, ne znam, slutim. Tesko je nama danas ziteljima Srbije. Neki bi rekli, bolje se vidi kad se izmaknes (mislim na Vas iz dijaspore). Ali ja sumnjam u to. I Vi ste ograniceni informacijama vise od nas. Mi zivimo ovde i znamo kako nam je. Pozdrav

 9. hteli ste zapad pa dobiliste ali sta sad ?gde da ide samohrana majka koja je bankrotirala ?mozda da zamoli banku da joj pomogne ..da nije ovako strasno bilo bi smesno …milosevic je varao narod piramidalnim bankama i tu su stradali oni pohlepni,u njegovo vreme svi su otkupili stanove po bagatelnoj ceni i dan danas su ti stanovi mnogima jedino sto imaju ,ovi su mnogo gori lopovi ovi ostavljaju narod da bankrotira jer ko ocekuje milost od bankara taj je zaludjenik u kapitalizam ili totalna budala !

 10. Banda kad je krenula da pljacka, na svim televizijama su isle reklame da se samo uzme,sad kad su svi najebali tih baraba vise nema i svi se vade da to nije njihov problem kao sto vrli premijer izjavljuje da se narod snalazi kako ume,pa kako da se jadan narod snalazi bando lopova kad su i posle 7 godina otplate kredita osnovice vece za 50%!!!

 11. DRZAVA NESTITI SVOJ NAROD A STITI STRANE BANKE I DRZAVE.MARS SA VLASTI IZDAJICE???

 12. Нама само Бог може да помогне,али изгледа да и он побег`о у пичку материну!

 13. Narod, ne, nije narod, alavi su se zadužili i potpisali Ugovor o kreditu. Ugovor je još uvek na snazi (a šta kažu klauzule, potpisnici znaju) i … šta bre i, vratite kredite, prodajte kuće, radite dan i noć i ne očekujte da vam NAROD vraća ono što ste vi potrošili, propili, slupali u kafanama, kuplerajima u jeftinim hotelima… bankrot ili bajbuk, vaš je izbor. Ja sa vašim ličnim stvarima ne želim da se bakćem tj. boli me baš ku.ac, jasno i glasno, boli me ku..rac!!!

 14. zapaliti stanove, pa da vidimo ciji su opanci , a ciji obojci, ajmo srbi, eee dosta je pljacke naroda vala!!! AMIN

 15. treba klijenti da ih tuze……osim ako niko nije citao u ugovoru sitna slova…!

 16. napušiš mi se k…a, majku ti fašističku jebem.

 17. Što ne izgube identitet, kao pojedinci???

 18. Mislim da svaki gradjanin treba i odlucuje sam sta ce raditi. Upozorenja da ljudi ne uzimaju dugorocne kredite u nesigurnim vremenima, kao da niko nije cuo. Mnogo je ljudi uslo u rizik, kupujuci, stanove, automobile, poljoprivredne masine…. i problem vracanja tj, otplacivanja kredita postao je problem jos s pocetka 2014. a sada eto novog problema. A najnovija vest, da evropske banke hoce da dostampavaju euro. (poslusajte vesti pa mozda se nesto samo namesti).

 19. tako ste glasali oni brinu samo za sebe a ne na narod

 20. Pa to je moralo jednom da se desi,zato su i dovedene strane banke.

 21. kad su ovce ,treba da se okupe i dogovore da ne plaćaju kredite!

 22. gOSPODIN vUCIC STALNO GOVORI KAKO ON SVE STO RADI RADI ZA DOBROBIT SRBIJE I SRPSKOG NARODA..PA DOKLE BRE COVEVE..? OD TOLIKO DOBROTE UNISTI OVAJ NAROD!!!

 23. Како би се овај народ понашао да је било обратно?

 24. kad neko ima za ratu 30 ili 40.000.00 taj ima i ostalo

 25. te kredite nisu digli oni koji imaju plate do 50.000.00

 26. pa jes pali smo s marsa a gde bas u zemlju srbiju

 27. Имају заштиту лихвари, зашто би се лишавали екстра профита, влада је уз њих!

 28. aman ljudi jer mi treba da im placamo ? pa obustavimo placanje i tacka kakav franak kakvi bakraci

 29. Е народе било је и оних који су упозоравали ? Мислите да је сада и горе ,јесте сигурно.

 30. Kad banke kradu gradjane sve je ok,a kad bi gradjani krali od banke sve bi pohapsili. Doci ce dan kad ce narod upadati u strane banke sa motkama

 31. Svrha samog postojanja banaka je da nam uzmu pare, i to što je više moguće i niko nije rekao da će to biti prijatno…marketing je već nešto drugo…

 32. Нека се удруже сви грађани који су преварени њих 22 000 и нека сви поведу породице и родбину са собом испред Владе Србије и нека траже да се казне најоштрије Банке у Србији јер су их преварили!

 33. Vlastbira narod, ali ona ne koristi narodu već sama sebi.

 34. У другим државама су нашли решење ти исти банкари и Влада али Србе треба јебати.

 35. NIJE LOPOV ONAJ KOJI PLJAČKA BANKE, VEĆ ONAJ KOJI IH OSNIVA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *