УХВАТИЛИ ИХ МЕШТАНИ Ноћу, уочи Видовдана покушали да ставе реку Трипушницу у цев (видео)

Редакцији портала Нова.рс стигао је снимак укопавања цеви у Трипушницу (Пчиња у горњем току), у вечерњим сатима у недељу. Револтирани становници Доњег Стајевца код Трговишта који се недељама боре против наставка изградње мини-хидроелектране “Прочовци 3”, подсећају да се грађевински радови одвијају на простору који није обележен, без табле са основним информацијама о извођењу радова, као и да су извођачи увек прекидали радове када би мештани тамо одлазили.

„Како се ради укопавање цени, гледај мафија шта ради у недељу увече. Ово је тај тим“ – чује се на једном снимку. „Данас је недеља, нерадан дан, екипа која укопава цеви ноћу…ево.. је л’ ово будућност Србије и наше деце“, коментарише аутор.

Мештани Доњег Стајевца недељама траже подршку и помоћ јавности због изградње још једне бране и стављања Трипушнице, од које настаје Пчиња, у цеви. Тако је током јуна организовано неколико мањих протеста, о чему је портал Нова.рс већ извештавао, током којих би извођачи радова прекидали своје активности.

Током једног од протеста дошло је до вербалног сукоба мештана и законског заступника фирме Turbo Energy System DOO Trgovište, инвеститора МХЕ „Прочовци 3“, Оливера Крстића, према речима окупљених, рођака бившег председника Општине Трговиште и народног посланика актуелног сазива Скупштине Ненада Крстића.

Он је тврдио да окупљени немају право да пролазе кроз простор на којем се одвијају радови, а новинарки портала Нова.рс је рекао да „не зна због чега се људи буне“ и да „само праве проблеме“.

„Кажу остаће без воде, то није тачно“, рекао је тада Крстић. Са друге стране, окупљени су тврдили да је ток реке промењен, а није изграђен обећани мост, као и да на том простору има нерешених правно-имовинских односа.

Министарство „чешља“ радове

Револтирани мештани су се обратили су почетком маја ове године Сектору за инспекцијске послове Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дописом у ком су навели да се на реци Трипушници (Пчиња у горњем току) изводе радови који нису обележени и обезбеђени, да не постоји табла са информацијама, да су дозволе упитне као и да није рађена процена утицаја на животну средину.

Крајем маја су из Министарства добили обавештење да је њихова притужба у вези изградње МХЕ на реци Пчиња „била основ да ова инспекција започне контролу грађевинске инспекције општинске управе општине Трговиште“.

Последњем протесту одржаном у петак, 25. јуна, присуствовали су и еколошки активисти, из оближњег Врања али и из престонице, а за проблеме са МХЕ на притокама Пчиње се национални медији све више интересују.

Екипа телевизије Н1 обратила се у петак председници општине Трговиште Миљани Стојановић Златковић, која није имала коментар на незадовољство мештана:

„Каже да на бунт мештана дела своје општине коментар нема и да за то није ни надлежна. Из простог разлога, њен претходник је, а не она, договарао послове у Стајевцу, и ту је разговору о радовима на бистрој Пчињи био крај“ – наводи репортер Н1.

У Регистру енергетских дозвола Министарства рударства и енергетике, поменутом инвеститору МХЕ Прочовци 3 снаге 910 кW дозвола је издата у новембру 2018. године, а 4. фебруара 2020. године је добио статус привременог повлашћеног произвођача електричне енергије.

Долина реке Пчиње је Предео изузетних одлика и под заштитом је државе, а сама Пчиња настаје од неколико потока на западној падини планине Дукат, тече на запад под именом Трипушница, све до ушћа са Лесничком реком, одакле наставља ток на западу као Пчиња. На подручју ПИО Долина Пчиње установљен је режим заштите националног, другог степена, али се тиче подручја које обухвата општине Бујановац, односно катастарске општине Јабланица, Старац и Воганце, као и простор око манастира Прохор Пчињски.

Корито Трипушнице већ је измештено, а окупљени на протесту тврде да се ради о скоро 4 километара измењеног тока реке, као и да су угрожени или у потпуности нестали пастрмка и речни рак.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

KОН ПИТА: Аман људи, зар ви мислите да овде седе неки идиоти?

KОН ПИТА: Аман људи, зар ви мислите да овде седе неки идиоти?

Епидемиолог и члан Kризног штаба др Предраг Kон изјавио за ТВ Прву да родитељи који …

Јел то на роштиљу спремате "пословне партнере" из Ритопека? Чале, где су ти бре зуби?

Јел то на роштиљу спремате “пословне партнере” из Ритопека? Чале, где су ти бре зуби?

Председник Србије Александар Вучић вечерас је био на вечери код премијерке Ане Брнабић, одакле је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *