Србија

Укидају се бенефиције за плаћање вртића у БГД, цена иста за све

Београд — Надлежни у градској управи разматрају могућност укидања бенефиција за плаћање вртића и увођења јединствене цене за све родитеље, сазнају Новости.

Тако би се престоница придружила Крагујевцу, који је од 1. септембра укинуо све попусте за плаћање вртића и увео јединствену цену од 3.430 динара месечно.

“Покренута је иницијатива за промену закона, подзаконских аката и правилника који уређују ову област, па тако и питање утврђивања јединствене цене вртића. До измена закона се разматра и увођење јединствене цене за све кориснике услуга”, наводе у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

Статистика говори да рачун више од месец дана није платио сваки пети родитељ. Предшколске установе покушавају на све начине да омогуће родитељима да измире обавезе. Тако се упућује писмена опомена три пута, па још једна пред утужење, после чега следи испис и наплата судским путем.

Јединствена цена коју би плаћали сви родитељи, углавном се утврђује на основу просечног износа на уплатници, који је у главном граду око 5.700 динара. То би свакако ишло наруку онима који данас издвајају максималних 9.705, али не и свима који захваљујући попустима плаћају неколико хиљада динара.

“Уговором о дневном боравку детета у предшколској установи, који потписује сваки родитељ приликом уписа у вртић, регулисана су права и обавезе родитеља и установе”, кажу у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

“Предшколска установа може једнострано раскинути уговор, уз отказни рок од 15 дана, ако родитељ не плати рачун за текући месец до последњег дана и не достави доказ. Уколико ни после опомене родитељ не плати рачун у року од 15 дана, установа може раскинути уговор, односно исписати дете”, додају.

Дуговања родитеља за неплаћене рачуне у престоници су огромна, па се сматра да би увођење истог аршина за све допринело да родитељи постану редовније платише. Тренутни „минус“ на рачунима предшколских установа износи око 141 милион динара, што је за 14 милиона мање него у јулу.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!