УКИНУТИ ПРЕЛЕВМАНИ Нема више увозних такси за месо и млеко из ЕУ, домаћа месна и млекарска индуструја пред уништењем

0
(0)

Са првим даном ове године укинуто је плаћање посебних дажбина на увоз живих свиња и свињског меса, живе рибе, млека и одређених млечних производа из Европске уније. Стручњаци кажу да је то било очекивано, али да треба пратити ситуацију и цене на европском тржишту у наредном периоду.

Према одлуци владе од 29. децембра прошле године, посебне таксе при увозу из ЕУ неће се плаћати на живе свиње и свињско месо, говеђе месо, млеко и павлаку, млаћеницу, кисело млеко, јогурт, кефир, сир, урду, разне врсте качкаваља, говеђе месо, шећер, сушени дуван…

Укинуте увозне таксе за свињетину и млеко из ЕУ, ево шта то значи за домаћу производњу
Влада Србије увела је у јуну прошле године прелевмане (увозне таксе) за млеко од десет до 20 динара по литру, као и за кисело-млечне производе од десет до 30 динара да би заштитила домаћу производњу у тренутку када су цене тих производа на европском тржишту биле на историјском минимуму од око 20 евроценти по литру.

Одлуком од 30. децембра 2015. године та заштитна мера је продужена први пут.

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у ПКС Ненад Будимовић истиче, да су и у Европи и у Србији сада створени услови за престанак примене посебне царинске дажбине.

– Сматрамо да је ово тренутак кад је то требало урадити, а такође у марту би било две године од примене првих прелевмана, а то је максималан период према Споразуму о стабилизацији и придриживању када може да се примени царинска заштита – рекао је Будимовић за Тањуг.

ДИРЕКТОР „ИМЛЕКА“ ЗА „БЛИЦ“ Укидање прелевмана за млеко уништило би домаће фармере

Он је додао да цена млека у ЕУ, као и производа од млека расте.

Како каже, значајно ће бити оно што долази током пролећа када се очекује већа производња млека у Србији и ЕУ.

– То је прилика да повећамо или реализујемо међудржавне уговоре који предвиђају пласман наших производа у Русију, да повећамо ту врсту извоза и тако регулишемо евентуални тржишни вишак – рекао је Будумовић.

Он је прецизирао да се не очекује да ће падати цена млека у ЕУ, али да се очекује већа производња како у Србији, тако и ЕУ.

– Пратићемо ситуацију и покушати да стабилизујемо тржиште – рекао је он.

Председник УО Удружења произвођача млека Љубиша Јовановић указује да је увођење прелевмана утицало на стање у сектору и примећује да би, да то није учињено, Србија још пре две године била преплављена јефтиним млечним производима и сировином из Европе.

Онда би прерађивачи могли да се окрену увозној сировини, а све то би имало лош ефекат по домаћу прозиводњу, приметио је Јовановић.

Што се тиче укидања прелевмана, он каже да треба сачекати податке за четврти квартал протекле године који се очекују половином јануара, како би се видело колика је тачна цена млека у Европи.

Сада она износи око 30 евроценти за литар, што је прихватљиво, наводи Јовановић.

– Не би требало да буде проблема и докле год домаћа цена буде конкурентна са увозном сировином, проблема неће бити – рекао је Јовановић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић раније је оценио да су се створили услови за укидање прелевмана и да је ситуација на тржишту млека сада много боља него што је била.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (6) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend