fbpx
Насловна / Србија / Уместо да штити узбуњиваче – држава их застрашује и хапси

Уместо да штити узбуњиваче – држава их застрашује и хапси

5
(1)

Помно пратећи дешавања у случају Kрушик, Београдски центар за људска права жели да најпре скрене пажњу јавности, а нарочито надлежних органа Србије, на важеће стандарде људских права у области слободе изражавања који – према Уставу Србије – представљају обавезан извор за тумачење одредаба о људским правима, наводи се у саопштењу овог центра.

Kако се наводи, Европски суд за људска права је у својој пракси истакао неопходност посебне заштите узбуњивача.

Kако би уживало заштиту члана 10 Европске конвенције о људским правима, објављивање поверљивих информација јавности треба да испуни неколико услова:

– Да нема других (дискретнијих) механизама за узбуњивање или да су ти механизми неефикасни.

– Да је у мери у којој то дозвољавају околности случаја узбуњивач проверио да ли су информације које објављује поуздане и тачне (веродостојне).

– Да постоји јавни интерес да се информација сазна, без обзира на то да ли постоји правна обавеза чувања тајне.

– Да интерес јавности да зна надмашује штету која може настати због њеног објављивања, као и да узбуњивач поступа у доброј вери, а не нпр. из личне освете или уцене.

– Новинари и узбуњивачи имају важну и осетљиву улогу у демократском друштву у оснаживању транспарентности и одговорности.

– Држава је дужна да ствара амбијент који подстиче пријављивање или објављивање информација у јавном интересу, а узбуњивачи треба да се осећају заштићеним и слободним да говоре.

Недавни случајеви о којима је јавност Србије обавештавана, у којима су изношени подаци о штетним радњама предузетим према лицима која су указивала на кршења прописа у Министарству унутрашњих послова и Министарству одбране, говоре о, како кажу из центра, незаштићености узбуњивача у нашем друштву.

С друге стране, они истичу да је дужност државе да сузбија корупцију ни на један начин не може бити доведена у везу са тежњама преточеним у нацрте прописа да државна предузећа – друштва капитала буду изузета из круга обвезника Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Они су позвали надлежне органе да неодложно приступе усклађивању одредаба члана 20. Закона о заштити узбуњивача – које онемоћавају заштиту узбуњивача који јавности изнесе информацију о кршењу прописа која је одређена као тајна – са горе наведеним стандардима људских права.

Центар је најоштрије осудио притиске на надлежни суд и тужилаштво који потичу од, како су навели, непримерених и штетних изјава појединих носилаца политичких функција у случају Kрушик, који су дужни да штите јавни интерес уместо да о нечијој кривици пресуђују без и пре суда.

Центар такође очекује да надлежно јавно тужилаштво темељно испита истинитост објављених информација у случају Kрушик, да о томе на погодан начин обавести јавност Србије и предузме радње на које је овлашћено.

Данас онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КАКО ЋУ СУТРА ДА ЛЕГНЕМ ПОРЕД МРТВОГ СИНА? Почело суђење директору Наменске… (видео)

3.7 (3) Суђење директору „Наменске“ из Лучана Радошу Миловановићу, у вези с експлозијом 2017. у …

Притисак на бугарску новинарку: ГИМ тражи брисање текста о оцу министра полиције

5 (8) „Поновљена тврдња да Бранко Стефановић заступа ГИМ је злонамерна и потпуно лажна“, стоји …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *