Умро Линдон Ларуш — титан мисли којег је прогонила светска финансијска олигархија

0
(0)

* Часопис EIR који је издавао Ларуш, постао је водич кроз тамне коридоре западне владајуће елите, који открива скривене механизме антиљудске политике светске финансијске олигархије. Пратећи изворе њеног стварања од времена пљачке Византијске империје, он описује вечну борбу са светским злом, оваплоћеним у олигархијским клановима западног капитализма

* Сећам се како ме је један од руководилаца Брукинг института шапатом убеђивао да не контактирам са Ларушем, да не бих покварио своју репутацију. Био сам шокиран. Од тада сам почео да пажљиво читам Ларушеве публикације и да посећујем конференције које је он организовао. И морам да признам да су његова иступања често била зрак светлости у мрачном царству лажи и лицемерја, које је овладало друштвеном свешћу «прогресивног» човечанства

______________________________________________________________________

Пише: Сергеј ГЛАЗЈЕВ, саветник Владимира Путина, академик РАН

НАПУСТИО нас је Линдон Ларуш — титан мисли, човек са невероватним енциклопедијским знањима, великом душом и љубављу према човечанству.

Заувек ће остати у нашем сећању као пламени борац за срећну будућност човечанства, засновану на реализацији принципа физичке економије – реалистичког усмерења економске мисли, чији је циљ стварање материјалних богатстава и услова за социјално-економски развој.

Насупрот данас доминантном, у интересу светске финансијске олигархије, либертаријанском усмерењу мејнстрима економске идеологије, Линдон Ларуш је протежирао стварну економску науку у интересу развоја производних снага човечанства.

Његова концепција евроазијског моста развоја од Западне Европе до руског Далеког Истока, и даље, до Аљаске и САД, могла би да постане реална алтернатива садашњем хибридном светском рату.

Ларуш је предвидео русофобску агресију америчке владајуће елите и упозоравао је на њене погубне последице, инсистирајући на широкој међународној сарадњи у стварању трансконтиненталних коридора развоја.

Ларуш је предвидео неизбежно наступање глобалне финансијске кризе много година пре него што је до ње дошло. Чувени Ларушов дијаграм, који показује растући јаз између обима реалне производње и финансијских шпекулација, постао је озбиљно упозорење за све мислеће економисте. Али, показало се да не само у Русији, него и у САД «нико није пророк у свом селу». Уместо признања, Ларуш је био прогоњен од стране америчке финансијске олигархије, која га је чак послала у затвор на основу лажних оптужби.

Сећам се како ме је један од руководилаца Брукинг института шапатом убеђивао да не контактирам са Ларушем, да не бих покварио своју репутацију. Као човек који је допутовао у САД на научни форум о питањима развоја демократских институција на постсовјетском простору, био сам шокиран. Од тада сам почео да пажљиво читам Ларушеве публикације и да посећујем конференције које је он организовао. И морам да признам да су његова иступања често била зрак светлости у мрачном царству лажи и лицемерја, које је овладало друштвеном свешћу «прогресивног» човечанства.

Часопис EIR који је издавао Ларуш, постао је водич кроз тамне коридоре западне владајуће елите, који открива скривене механизме антиљудске политике светске финансијске олигархије. Пратећи изворе њеног стварања од времена пљачке Византијске империје, он описује вечну борбу са светским злом, оваплоћеним у олигархијским клановима западног капитализма. Многе рецидиве расизма, нацизма и фашизма, религиозног екстремизма, које видимо у данашњем свету, немогуће је објаснити без Ларушевих истраживања, која поражавају својом историјском дубином.

Ларуш је уживао огромно поштовање у експертској заједници многих земаља света. Сретао сам његове следбенике у Индији, Латинској Америци, Кини, Африци и наравно, у Европи и ЗНД.

Ваљало би сачувати ту међународну експертску заједницу, окриљену и надахнуту идејама Линдона Ларуша. Оне се данас материјализују у новом поретку светске привреде, који сам назвао интегралним и који уједињује интерес народа различитих земаља за хармонични развој човечанства.

Превео: Владимир Кршљанин

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *