Уништиће села и угасиће живот у Лозници ако Рио Тинто отвори рудник јадарита! (Видео)

3.4
(5)

У Медија центру одржана конференција за медије, а главна тема била је штетност отварања рудника јадарита у Лозници.

Округли сто који су организовали Удружење грађана “Заштитимо Јадар и Рађевину”, Коалиција за одрживо рударење у Србији и покрет „Ослобођење“ има за циљ да укаже грађанима Србије на штетност овог, али и свих осталих пројеката, који су у директном сукобу са Уставом Србије.

Представници Рио Тинта, Министарство саобраћаја и инфраструктуре, Министраство рударства и енергетике били су позвани, али су сви одлучили да се не појаве, па су њихова места остала празна, јер очигледно је да им глас народа не значи пуно.

Учесници округлог стола су били Момчило Алимпић, председник удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”, Звездан Калмар, председник Коалиције за одрживо рударство у Србији, проф. др Душко Кузовић, испред покрета Ослобођење и Славиша Милетић, мештанин, пољопривредник. Такође, неки од учесника нису дошли, јер су, како незванично сазнајемо, били уцењивани.

Неки од захтева које ова удружења траже су да се реши проблем у Лозници и да се спречи отварање рудника у Лозници које би имало много више штете, него користи. А да је стање екологије у катастрофално говори и чињеница да је ситуација и у другим местима широм Србије недопустива. Као још неколико захтева и великих проблема Звездан Калмар види у чињеници да треба да се реши проблем у Бору, да се спречи илегално експлоатисање у Колубари и Костолцу, да се реши проблем загађења у Зајачи и Столицама, али и широм Србије.

Звездан Калмар из Коалиције за одрживо рударење у Србији истиче да су проблем и стране делегације које се понашају као колонијалне силе:

„Позивамо стране делегације да се искључе из овог пројекта. Министарка Михајловић се понаша као клијент страних компанија, као да лобира за њих“, истакао је Калмар.

Са друге стране проф. Душко Кузовић из покрета Ослобођење истиче да власт у Србији не ради у интересу становништва.

„Неповерење је усмерено у два правца: према компанији и према државном апарату Србије. Компанија има превише сукоба са животном средином. Државни апарат Србије нам већ више од 20 година сервира уговоре које су склопили са страним компанијама у име народа Србије, који се од 60-80% зацрњени. Значи, у име народа Србије су преузели обавезе, у име народа Србије су дали неком странцу права, што то грађани Србије немају право да знају али имају обавезу да плате“, истиче професор Кузовић испред покрета Ослобођење.

Емотиван говор је одржао и господин Момчило Алимпић председник удружења Заштитимо Јадар и Рађевину, који је симболично описао шта су стране државе радиле Србији у прошлости и како су је окупирале, а данас то исто раде, само на много перфидније начине.

Славиша Милетић, произвођач и извозник органске хране из околине Лознице, истакао је значај пољопривреде и органске производње. Милетић, такође, истиче и да ће се пољопривреда угасити, села ће замрети ако се ту отвори рудник јадарита, односно литијума.

Србин.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

5 (4) Долазак компаније Рио Тинто на наше просторе и отварање рудника јадарита у близини …

Полиција у Лозници прво привела па пустила на слободу Насера Кељмендија шиптарског нарко боса

Полиција у Лозници прво привела па пустила на слободу Насера Кељмендија шиптарског нарко боса

5 (2) НАСЕР Кељменди, познати шиптарско-босанског нарко боса, који је био приведен у Полицијску станицу …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend