УНС: Новинари никад нису били у тежем економском положају и под већим притисцима

0
(0)

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је новинаре и медијске раднике да на Светски дан слободе медија, 3. мај, од 11.55 до 12 сати прекину програм у електронским медијима, прочитају Проглас или га објаве на екрану, а у онлајн и штампаним медијима објаве да је слобода медија у земљи угрожена.

Како наводе, новинари нису никада били у тежем економском положају и под већим притисцима.

У Прогласу је наведено да су излазак државе из власништва у медијима локалне власти искористиле за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу, наводе из УНС-а.

Последица је сиромашење медија, њихова зависност од центара моћи, таблоидизација, пад етичких стандарда, аутоцензура и висок ниво клијентелизма.

Како се додаје, сада чак и Министарство културе и информисања признаје да треба утростручити издвајања из буџета општина и градова за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја.

У години за нама власт, али и опозиција, демонстрирали су бахат однос према новинарима и медијима. Уредници су експресно смењивани или незаконито отпуштани, а новинари су дискриминисани због уређивачке политике својих редакција, пише у Прогласу.

УНС зато захтева да Влада покрене измену Закона о јавном информисању и медијима како би обавеза свих нивоа власти била да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја и да за те намене локалне самоуправе (осим великих градова) издвајају најмање два одсто својих буџета.

Као гаранција за извршење ове обавезе треба да буду предвиђене и казне за функционере локалне самоуправе ако не издвоје новац за пројектно суфинансирање медија.

УНС захтева и да влада и медијска заједница успоставе дијалог о важним питањима медијских слобода и потребе унапређења културе јавне комуникације значајне за демократизацију српског друштва.

Траже и да се то пре реши статус Новинске агенције Тањуг и доврши приватизација Вечерњих новости и Политике.

УНС захтева да у изради Стратегије развоја система јавног информисања и медијског законодавства постојање социјалног дијалога у медијима буде важан критеријум за подршку државе медијима.

Траже и да Влада пружи сву неопходну подршку Комисији за истраживање убистава новинара, како би што пре била подигнута оптужница за убице јагодинског новинара Милана Пантића и расветљене околности смрти Даде Вујасиновић.

Захтевају и да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије, уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.

УНС захтева и да се преговарачки тим Владе Србије за преговоре с косовским институцијама најзад заузме за заштиту интереса српских медија на Косову и Метохији, а посебно за формирање независног телевизијског канала на српском језику који ће сигналом покривати цело Косово и Метохију, имати независан Управни одбор и финансирање.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: У Србији незапосленост и сиромаштво, плате ниске, пензије још ниже! Вучића не руши неспособна опозиција

4.4 (85) У Србији “ауторитарном систему не жели да се потчини танки слој образованих људи …

Реномирани сајт раскринкао лажи: Kакав економски раст, СРБИ ви сте један од најсиромашнијих народа у Европи

4.5 (24) Већ годинама грађани Србије слушају лажна обећања власти, како ће нам из године …

Један коментар

  1. АКО НИЈЕ ТАКО, ОНДА ЈЕ ОВАКО!

    На Светски дан слободе медија, новинари су изјавили да никад нису били у тежем економском положају и под већим притисцима. Ту судбину деле и грађани и грађанке, на супрот тврдње господина Г. Николића. Свака част економисти Горану Николићу, али нешто мањка у његовој математици. У време “Бравара” поштено се исшколовали бесплатно многих врхунских кадрова који су довели СФРЈ до средње развијених европских земаља. Људи су ишли на годишњи одмор, а сада многи њих не зна шта је летовање. Лично када сам одлазио у земљама Источне Европе ја сам за њих био богати американац, могао сам да приуштим шта сам хтео. Силне грађевине које су никле у време “Бравара” (ХЕ “Ђердап 1 и 2”, РХЕ “Бајина Башта”, ТЕ “Никола Тесла”, највећи комплекс у овом делу света, “Комбанк арена”, “Сава центар”, спортске хале и дворане, градња станова, хотела и спортских терена), ми сада не можемо да очистимо, офарбамо и окречимо. Моја плата тада је била изнад садашњих 2000 евра, а данас преживљавам са 400 евра, а и моја околина није боља. Овај назови економиста можда није мрднуо од асфалта Београда па не зна нити је знао како се живело у односу на ово преживљавање. Нека пита оне који сада вуку празне, а бучне стомаке и онда ће му бити све јасно и неће да се излупава. Такође овај надри економиста не мора да се додворава, на овај начин, властима, него делима за просперитет земље, уколико га види?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend