Унутар ЕУ противници ЕУ све јачи, струја око Меркелове жели Четврти Рајх

Унутар ЕУ противници ЕУ све јачи, струја око Меркелове жели Четврти Рајх

ЕВРОПСКИ парламент изгласао је резолуцију о „централизацији Европске уније“ коју је предложио бивши премијер Белгије Ги Верхофстад.

Према његовим речима, резолуција предлаже, поред осталог, увођење функције министра финансија ЕУ, a уперена је против „националиста-протекциониста“.

Сам Верхофстад није ни сада било ко. Именован је за представника Европарламента на преговорима са Лондоном о Brexit-у. Он фактички надзире „цивилизовани развод“ Велике Британије од ЕУ.

Он, иначе, не крије да ЕУ треба да престане да инсистира на сагласности свих својих чланица о свим питањима. Он је један од оних који траже да се у органима ЕУ одлучује – већином гласова. Многи ово тумаче као позив на одузимање државама чланицама права да не реализују одлуке већине.

Ги Верхофстад

У резолуцији се предвиђа и формирање армије Европске уније.

У марту прошле године је фактички то исто тражио и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Прошле недеље је министарка одбране Италије, Роберта Пиноти, лансирала идеју „одбрамбеног Шенгена“ у којем би биле Немачка, Француска, Италија и Шпанија.

Иницијативу бившег председника белгијске владе подржала су 283 евро-посланика, а 269 је било против (при 83 уздржана).

Против иницијативе „раде“ и процеси у више земаља ЕУ.

У Холандији лако може победити партија Герта Вилдерса који инсистира на референдуму о иступању из ЕУ.

У Данској је све популарнија партија Нова десница (Nye Borgerlige) чији лидер – Пернила Вермунд, коју често називају „данском Марин Ле Пен“ – позива да њена земља „пређе под покровитељство Велике Британије која је напустила ЕУ“.

Пернила Вермунд

Сама Ле Пен је већ изразила наду да ће Италија, Шпанија, Француска и Грчка наступити „као блок против еврозоне коју контролише Немачка“.

Ствари су постале толико озбиљне да је нови шеф немачке дипломатије – леви глобалиста Зигмар Габријел – већ упозорио: „Национални фронт Ле Пенове има за циљ да уништи Европску унију. То је постала реална опасност“.

Немачки политиколог Александр Рар указује да резолуције Европског парламента нису обавезујуће, али ипак опомиње:

„Проблем је у томе што је еврозона заиста у опасности. Поготово што Меркелова и други који су за јаку ЕУ не виде алтернативу, а не може све остати како је сада. Јер, све земље почињу да раде оно што пожеле и поводом избеглица, и у области финансија и спољне политике. Управо зато „спасиоци ЕУ“ предлажу да се јури даље напред и да се даје већа власт њеним институцијама. Отуда и идеје да ЕУ добије Председника Европе који би могао парирати Трампу, министра спољних послова и министра финансија. “

Рар наглашава да Меркелова жели „Сједињене Државе Европе“, али постоје и они који то неће. По његовој процени: још није јасно која ће струја победити.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Више од 20.000 људи окупило се на протестима у Хагу због увођења нових корона мера …

Антихришћански вандализам у Европи достиже врхунац

Антихришћански вандализам у Европи достиже врхунац

У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су радикалних феминисткиња …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *