fbpx

Упозорење ПКС: Стање у привреди је алармантно

0
(0)

Стање у привреди Србије је алармантно, а међу највећим проблемима су неликвидност и неуредно плаћање обавеза, оцењено је у Привредној комори Србије (ПКС).

Како је речено на скупу „Како до ликвидног пословања“ велики проблем привреде су и велика дуговања унутар привреде и општа финансијска недисциплина. Наглашено је и да подаци Народне банке Србије (НБС) показују да је 30. априла у Србији у блокади било 41.357 привредних субјеката с укупно неизмиреним обавезама без камата од 142,7 милијарди динара.

Јевтић: Тешкоће веће него што статистика показује

Према речима Јевтића, у Србији су те тешкоће веће него што званични подаци показују.

Он је казао да проблематични кредити предузећа гуше целу привреду, јер банке престају да дају кредите фирмама које нису у стању да их враћају, та  предузећа не могу да добију потребан новац за рад и за
исплату својих обавеза другим фирмама, а то доводи до даљег пада привредних активности и нових лоших зајмова.

Према његовим речима, упркос високом нивоу проблематичних кредита који су карактеристични за цео овај регион, Србији није угрожена финансијска стабилност и конзервативни приступ обезбедио је да банкарски сектор земље остане један од најстабилнијих у регион.

Јевтић је навео и да је удео проблематичних кредита привредних друштава у укупним проблематичним кредитима 56,5 одсто. „Све је значајнији износ потраживања од лица у стечају и очекује се повећање у овом сегмент у наредном период на чак 58,5 одсто у доцњи од годину дана, а 35,1 одсто преко две године“, казао је он.

Јевтић је додао и да је код становништва ниво проблематичних кредита око 8,8 одсто, као и да је у прошлој години примећен нешто већи раст у доцњи отплате код стамбених кредита индексираних у швајцарским францима.

Највише лоших кредита је код предузећа из прерађивачке индустрије и трговине на велико и мало, као и у области грађевинарства и сектору некретнина, казао је Јевтић. Бивши шеф Светске банке за глобалну стечајну иницијативу Гордон Џонсон казао је да генерално постоји тренд раста проблематичних зајмова, посебно у региону југоисточне Европе, где достижу више од 25 одсто.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радуловић: Лудачке мере власти прете да униште домаћу привреду

5 (6) На КЗН, коју посланици ДЈБ свакодневно сазивају у холу Народне скупштине Републике Србије, …

Пољски министар здравља: Пољска ублажава рестрикције и покреће привреду од 19. априла

0 (0) Пољски министар здравља Лукаш Шумовски саопштио је да ће Пољска од 19. априла …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *