Gevgelija, Macedonia, 16 agosto 2015. (AP Photo/Boris Grdanoski)

УВОД У ХАОС Да ли се у Македонији спрема РЕФЕРЕНДУМ О МИГРАНТИМА?

Македонија одавно није на удару избегличког таласа, али су мигранти свакако једна од главних тема уочи локалних избора заказаних за средину октобра. Да ли ће у више општина паралелно бити одржан и референдум о мигрантима?

Охрид, Битољ, Прилеп, Штип, Кочани, Неготино, Кавадарци, Аеродром Гази Баба, Горче Петров, Карпош, Ђевђелија, Радовиш… То су само неке од двадесетак македонских општина у којима би грађани, на дан локалних избора 15. октобра, требало да се изјасне и о владиној Стратегији за мигранте. О тој теми се у Македонији већ месецима шире разноразне, пре свега лажне вести – од тога колико станова ће се градити за мигранте и која права ће они све имати, па до тога да ли ће они одузети радна места држављанима Македоније, пише Дојче веле.

Све то дешава се у тренутку када се земља више не суочава с великим таласом миграција. Укупан број оних који су поднели захтев за азил у Македонији износи – седам. Ипак та тема је константно високо на политичкој агенди сада опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

– Велики број грађана противи се плану владе социјалдемократа (СДСМ) да у нашој држави насели мигранте – а воља грађана не сме бити погажена – континуирано саопштава опозиција.

Поред тога, члан ВМРО Милош Милошевски на конференцији за новинаре упозорава: „Државна изборна комисија не сме да подлегне притисцима СДСМ и њена је дужност да спроведе локални референдум о мигрантима. У супротном, председник Комисије Александар Чичаковски и сви чланови који за то буду гласали, починиће кривично дело.“

Зашто Министарство ћути?

Да ли је Изборна комисија права адреса од које опозиција тражи одговор, односно реакцију? Правни стручњаци које је консултовао ДW, тврде да је у овом случају доведена у питање законитост одлуке о расписивању референдума и да Комисија уопште није надлежна да се о његовој законитости изјасни.

У срцу Македоније цвета бизнис који би могао да ОКРЕНЕ СВЕТ НАОПАЧКЕ
Законитости одлуке о расписивању референдума је спорна, будући да је она донета у супротности са чланом 38 Закона о референдуму и другим облицима непосредног изјашњавања грађана. Према члану 71 Закона о локалној самоуправи, надлежни орган за покретање поступка за оцену законитости јесте Министарство за локалну самоуправу или његов Инспекторат, објашњавају правници.

Према члану 38 Закона о референдуму, „референдум на локалном нивоу може да се распише само о питањима које регулишу општине, односно Град Скопје и његове градске општине.“

Па чак и да законитост тог референдума није спорна, стручњаци указују да је спорно то што се предвиђа да се референдум одржи истог дана када и локални избори.

И док опозиција наставља да инсистира на референдуму, остаје питање зашто надлежно Министарство још увек ћути. Одатле већ данима нема одговора, а из Изборне комисије најављују да ће о томе ускоро расправљати и да ће јасно саопштити шта јесте, а шта није њихова надлежност.

Увод у хаос

У сваком случају, упозоравају стручњаци, одржавање референдума на којем би се грађани изјаснили о томе да ли су за насељавање миграната у њиховој општини значило би да локалне власти нелегално преузимају овлашћења централне владе:

– Не може се по питањима од ширег, централног значаја, расписивати референдум локалног карактера. Сутра тако општинске власти могу и да распишу референдум о томе да ли грађани прихватају Закон о употреби језика на подручју њихове општине – каже један од правника, који је замолио да му не наводимо име.

– Шта то значи, да ће неки закон у некој општини да се примењује, а у некој неће? Зато би дозвољавање оваквог референдума чији је легитимитет споран, практично отворило ’Пандорину кутију’ и представљало увод у хаос – додаје.

Дојче веле

Актуелно

Зворник мјесецима на удару мигрантског таласа

Зворник је и даље једна од главних мигрантских рута. Од почетка године на подручју Полицијске …

ИСПОВЕСТ НОВИНАРКЕ КОЈУ ЈЕ НАПАО МИГРАНТ: Медији и полиција у Србији ћуте о нападу (видео)

Млада новинарка Јованка Нинковић жртва мигрантског напада у Обреновцу одлучила је да јавно проговори о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons