fbpx

УВОЗНА ЕКОНОМИЈА: Више од половине буџета долази од наплаћених царина!

0
(0)

Приход од наплате царинских дажбина Управе царина Србије износио је у 2019. години 653 милијарде динара, односно 5,5 милијарди евра, што представља 51 одсто учешћа у државном буџету, саопштио је данас у Нишу директор Управе царина Милош Томић. Он је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада Управе царина рекао да је прошла година била рекордна по приходима које је остварила Управа царина, а по први пут је пребачена граница од 50 одсто учешћа у државном буџету.

„За нас је веома значајан податак да 51 одсто учешћа у платама просветара, војника, медицинских сестара имају приходи Управе царина“, казао је Томић.

Према његовим речима, приход Управе царина у 2019. години већи је у односу на приход остварен у 2013. години за 2,5 милијарди евра, што је раст од 83,4 одсто.

„Ови резултати остварени су пре свега због раста привредне активности, а тај раст је резултат рада Владе Србије и председника Србије Александра Вучића. У једном значајном делу овако добри резултати постигнути су бољом организацијом и већом ефикасношћу Управе царина“, изјавио је Томић.

Према његовим речима, Управа царина је од 2013. године до 2019. постигла запажене резултате у борби против шверца, криминала и корупције.

„У том периоду одузето је 25,5 милиона евра у ‘кешу’, осам тона наркотика, 25.000 боксова цигарета, 570.000 литара нафте и нафтних деривата, 5.500 комада оружја и 72 килограма злата“, казао је Томић и додао да је пронађено и око 4.000 миграната.

Kомпанија „Филип Морис“ уплатила 2019. око 45 милијарди динара царинских дажбина

Помоћник директора у Сектору за царинске поступке Смиљана Kовачевић истакла је да Управа царина континуирано ради на унапређењу пословања, а најважнија новина која се планира је прелазак на беспапирни поступак увоза и извоза.

„Поступак транзита је већ аутоматизован и предстоји нам аутоматизација увозно-извозног поступка. То значи изградњу потпуно нових информационих система који ће обезбедити да комуникација између привредних субјеката и царине буде без папира“, казала је Kовачевић.

Управник Царинарнице Ниш Саша Миленковић казао је да та Царинарница из годину у годину бележи све веће приходе од наплате царинских дажбина и у 2019. години ти приходи су износили 81 милијарду динара, што је повећање у односу на 2013. годину за 362 одсто.

„Главни раст прухода имали смо 2017. године. Тада је наплата скочила за 146 одсто у односу на 2016. годину, а томе је допринела промена пословне политике привредног друштва ‘Филип Морис’ јер су почели да наплаћују акцизу директно приликом царињења“, рекао је Миленковић.

Према његовим речима, компанија „Филип Морис“ уплатила је прошле године око 45 милијарди динара царинских дажбина. Менаџер корпоративних послова компаније „Филип Морис“ Драгана Вујко подсетила је да је марта прошле године у тој фабрици отворен царински реферат, што је од великог значаја за компанију јер је извозно оријентисана и више од 80 одсто укупне производње пласира на различита тржишта широм света.

Вујко је додала да свакодневно из фабрике 30 камиона оде на извозно тржиште, а то значи преко 18.000 извозних докумената. Она је казала да је запосленима у компанији сада потребно 15 до 20 минута да комплетирају један царински документ, а раније је то било много дуже.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За буџет и опроравак ЕУ 1.850 милијарди евра: Предлог Европске комисије иде пред парламентарце

0 (0) Европска комисија предложила је заједнички ЕУ буџет од 1.100 милијарди евра за период …

Ухлебљени код Вучића: Подржиш СНС, добијеш државни посао

4.9 (17) Постављање дугогодишње водитељке ТВ Пинк Снежане Дакић на место ПР-а у Директорату за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *