Вакцинација против корона вируса у Србији највероватније обавезна, мењају закон да би то омогућили!

Вакцинација против корона вируса у Србији највероватније обавезна, мењају закон да би то омогућили!

Изменама закона о заштити становништва од заразних болести, о којима ће се ове недеље изјаснити Скупштина Србије предвиђено је, поред осталог, да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва, пишу Новости.

Измене релативно фришког Закона о заштити становништва од заразних болести биле су изнуђење проблемима у санкционисању оних који крше противепидемијске мере у време епидемије ковида 19. Требало је и законом регулисати надлежност контроле спровођења ових мера.

Кућна изолација и боловање

Тако ће, према новом закону, када буде усвојен, и почне да се примењује, сви који су до сада и поред тога што су позитивни на САРС-КоВ-2, али без симптома или са лаком клиничком сликом болести и слободно шетали, морати у кућну изолацију. Та мера важиће за све инфициране који нису за болницу, а налагаће је специјалиста за инфективне болести или други доктор, у складу са наредбом ресорног министра. Исти доктор ће обавештавати надлежну епидемиолошку службу, а ко ће контролисати поштовање ове мере прописаће Влада Србије, пишу Новости.

У кућни карантин ићи ће сви који су били или за које постоји сумња да су били у контакту са зараженим. Ограничење слободе кретања и обавеза праћења здравственог стања прописиваће се на 14 дана од последњег сумњивог контакта. Меру, такође, доноси инфектолог или други доктор и о њој обавештава надлежни институт за јавно здравље, али и санитарног инспектора, и то писмено. У оба случаја решење о изреченој мери је и потврда о спречености за рад, током које особи, ако је запослена, припада надокнада. То је „класично“ боловање за време којег се исплаћује 65 одсто зараде.

Изменама Закона предвиђено је, такође, да ресорни министар може да донесе одлуку о ограничавању слободе кретања у свим установама колективног смештаја, а за контролу ове мере биће задужена санитарна инспекција.

Под најширом лепезом контроле биће мере које спадају у личну заштиту, што подразумева и заштитну маску у затвореном, као и на отвореном, ако је тако прописано. Њих ће удруженим снагама контролисати санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција.

Поред казне за физичко лице у висини од 5.000 динара, прописане су и казне за правне субјекте и одговорне особе, од 30.000 до 300.000 динара.

Вакцинација може бити обавезна

Изменама закона предвиђено је да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва. Док су за све остале вакцинације трошкови регулисани законима о здравственој заштити и здравственом осигурању, да су обавезне и бесплатне или препоручене које осигураници плаћају, посебна имунизација у време пандемије може се финансирати из буџета Србије, у складу са посебним актом Владе.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић и Брнабић би уз помоћ Рио Тинта да извуку милијарду € из буџета на име обештећења?!

Вучић и Брнабић би уз помоћ Рио Тинта да извуку милијарду € из буџета на име обештећења?!

Како то обично бива гањајући лисицу истерали смо вука или у овом случају чопор вукова. …

Боже, колико је овај човек велики издајник!

Боже, колико је овај човек велики издајник!

Доношењем закона о референдуму диктаторски и лоповски режим Александра Вучића је припремио законску основу за …

Један коментар

  1. бољи предлог: променити напредне идиоте док још није касно!?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *