Ваљево и Чачак већ престигли законски лимит за загађење ваздуха за 2021. годину
фото: РТС

Ваљево и Чачак већ престигли законски лимит за загађење ваздуха за 2021. годину

1
(1)

Већ почетком марта, у Чачку је 35. пут од почетка године забележена дневна концентрација честица ПМ 10 изнад граничне вредности, што је законски лимит. У Ваљеву је тај праг пређен још пре месец дана.

Грађанке и грађани су сведоци катастрофалној епизоди загађења ваздуха која је Чачак ставила на врх листе најзагађенијих градова у Србији, пренела је иницијатива Зелени талас. Једанаести март је био 41. дан ове године с концентрацијом прашкастих материја из категорије ПМ 10 изнад дозвољене, показују подаци локалног Завода за јавно здравље. Већ 3. марта је забележен 35. дан, што је законски лимит.

Средства морају да се преусмере у субвенционисање и промоцију преласка на чистије изворе енергије, као и побољшавање енергетске ефикасности објеката, кажу у Зеленом таласу

“Иако су надлежне институције поставиле нове мерне станице, које су потврдиле реално и забрињавајуће стање загађења ваздуха, ово је само први корак. Сматрамо да је крајње време да се чишћење ваздуха у Чачку третира као еколошки и здравствени приоритет тако што ће надлежне институције преусмерити значајна средства за субвенционисање и промоцију преласка на чистије изворе енергије, као и побољшавање енергетске ефикасности објеката кроз бољу изолацију. Поред тога, у граду мора постојати нулта толеранција према индустријским загађивачима који се оглушују о прописе и избацују отрове у нашу животну средину”, наводи се у саопштењу.

У овој групи за заштиту животне средине нам кажу да је у последње време било назнака да је локална самоуправа свесна поменутог изазова и да се чини вољном да нешто предузме, али такође да загађеност ваздуха није једино питање. Зелени талас је покренуо акцију и петицију за заштиту Kрасојевића забрана од сече.

Активисткиње и активисти указују и на загађеност воде у Западној Морави и сечу дрвећа у парковима и на другим зеленим површинама у граду.

Зелени талас је позвао грађане да изразе незадовољство тако што ће писати локалној самоуправи. Градоначелник Милун Тодоровић је више пута порицао да Чачак има загађен ваздух.

Kонцентрација ПМ 10 у Ваљеву прошле недеље премашила 200 микрограма по кубику

Праг од 35 дана је у Ваљеву пређен још у другој недељи фебруара, а доминантни загађивач је такође била ситна прашина типа ПМ 10. У њу спадају лебдеће честице пречника мањег од десет микрометара.

Иницијатива Локални одговор прати загађеност ваздуха у Ваљеву и објављује недељни билтен Аеро аларм са званичним подацима сваких недељу дана. Закључно са 14. мартом, у граду је било 64 дана од 1. јануара са загађеним ваздухом.

Највиша сатна концентрација суспендованих честица ПМ 10 прошле недеље забележена је 12. марта. Износила је 202,79 микрограма по кубном метру, сврставајући ваздух у категорију јако загађеног. Присутност прашкастих материја врсте ПМ 2.5 се истог дана на сатном нивоу попела до 195,02 микрограма.

Подаци се објављују са закашњењем

Локални одговор је из месечних извештаја израчунао да је ваздух у Ваљеву прошле године био загађен или јако загађен 120 дана, нешто мање него 2019, каже активиста Владимир Пантић. Градски план квалитета ваздуха је усвојен 2016, а власти и Завод за јавно здравље и даље објављују податке са закашњењем, истакао је за Балкан Греен Енергy Неwс. Чачак је у сличној ситуацији, а током сваке грејне сезоне Србија и околне земље се суочавају с екстремном загађеношћу ваздуха.

Пантић: Власти се још увек баве само шминком уместо да заиста почну да раде на побољшање квалитета ваздуха у Ваљеву

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић недавно је била у Мионици, 20 километара од Ваљева, и обишла нову топлану на биомасу. “То нам је драго, али морамо да напоменемо да није дошла овде и да у Мионици нема државних станица за мерење загађености ваздуха. Још увек не знамо да ли ће бити одобрен прелазак топлане у Ваљеву на гас и када ће гасовод уопште доћи. За превазилажење ове кризе потребна су велика улагања, а власти се још увек баве само шминком уместо да се заиста позабаве проблемом. Локални одговор не одустаје. Наставићемо да радимо с медијима и да мотивишемо људе”, изјавио је Пантић.

Он је напоменуо да је једна од најкритичнијих тачака ложиште на лигнит у фабрици Kрушик. Иницијатива подржава велики протест против угрожавања животне средине заказан за 10. април у Београду, додао је овај активиста.

Игор Тодоровић, Balkan Green Energy news

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОТВОРЕНО ПИСМО ВУЧИЋУ: У Србији најмање права има обичан Србин, православац!

ОТВОРЕНО ПИСМО ВУЧИЋУ: У Србији најмање права има обичан Србин, православац!

5 (24) Деведесетих су ми говорили чекај да прође комунизам и биће ти боље. Онда …

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

5 (6) Упркос економској кризи која је због пандемије корона вируса погодила цео свет па …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend