Србија

Ваљевска села без воде поред воде (видео)

Три села на само неколико километара од Ваљева, а поред хидроакумулације Стубо-Ровни, више од месец дана су без питке воде. Тај проблем није везан за ово сушно лето, већ је дугогодишњи, али решење се очекивало када се формира вештачко језеро.

Жедни поред воде су мештани Стуба, Пакаља и Сандаља, села која се наслањају на хидроакумулацију Стубо-Ровни код Ваљева. Са старог сеоског водовода Кукаљ из седамдесетих година прошлог века снабдевају се и Лелић, Сушица, Богатић и Лесковице, па воде ни за кога нема довољно.

Припремили: Слађана Васиљевић и Дарко Деспотовић

„Сналазим се, довлачим тракторима, има ту пар извора у околини, неких три, четири километра од куће и онда довлачим кад успем да дођем на ред”, каже Предраг Теодосић из Сандаља.

Свим расположивим цистернама ваљевски “Водовод” допрема воду у безводна села, али мештани желе трајно решење.

„Овде је резервоар Висока. Значи, за 3 км цевовода, да се постави цевовод и копање, то је незнатан новац, то су незнатне паре. Ако им је скупа прерада, као што каже директор „Колубаре”, није проблем, онда нека пусте нама техничку воду, јер ми техничку воду добијали смо 30, 40 година са изворишта Кукаљ”, објашњава Драган Јовановић из Сандаља.

„Речено ми је такође да је министарки Михајловић предат пројекат. Имамо обећање да ће до јуна следеће године, овај, да се прикачи, овај, брана да избаци воду на Високу и да тако се реши проблем”, додаје Жељко Ђермановић из Пакаља.

Језеро је формирано, али постројење за прераду воде у подножју бране још није у функцији. У ваљевском “Водоводу” кажу да би проблем могао да реши регионални систем Стубо-Ровни, којем недостаје новац из државне касе.

“Постоји фабрика у подбранском делу два пута десет литара у секунди у оквиру Регионалног система водоснабдевања “Колубара”. Тако да, претпостављам, укључењем те фабрике у рад могли би се решити ти проблеми. То су сасвим довољне количине и остало је да се изгради неких три километра цевовода. Сад, требало би видети колико је неопходно средстава да се заврши та фабрика”, истиче Иван Филиповић, директор ЈКП „Водовод” Ваљево.

Незадовољни мештани указују на чињеницу да се водом из реке Јабланице, која протиче кроз Пакље, где је и црпна станица градског водовода, снабдева пола Ваљева.

СЛАЂАНА ВАСИЉЕВИЋ, РТС.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!