Србија

Вама у ЕПС-у нису само доста откази, треба напунити ЗАТВОРЕ са вама!

Председник Надзорног одбора Јавног предузећа Електропривреда Србије Јован Деспотовић изјавио је да је ЕПС платио увоз струје, након проблема насталих у електроенергетском систему, односно да ниједан евро није узет из буџета државе, наводећи да се још утврђују узроци хаварија у систему.

„Многи већ лицитирају са сумама потрошеним за увоз струје, али јавност треба да зна да ЕПС ниједан евро није узео из буџета државе, већ је све платио сам. Неуобичајено је било што су у тој ситуацији део јавности и поједини званичници искористили прилику да се обрачунају са ЕПС-ом, иако ЕПС не бежи од одговорности“, навео је Деспотовић, објавио је ЕПС.

Према његовим речима, овог пута су „за нападе на ЕПС коришћени нетачни подаци, уз преувеличавање и извртање неких чињеница“.

“ЕПС је веома сложен систем, а у свим таквим системима понекад се дешавају кварови који се решавају стручно и савесно, као што је уосталом рекао и Александар Вучић, председник Србије”, навео је Деспотовић.

Подсетио је да је ЕПС систем снаге 7.855 мегавата у шест термоелектрана, 16 хидроелектрана, три термоелектране-топлане, са рударском производњом од око 40 милиона тона угља и инвестицијама већим од 300 милиона евра годишње. Додао је да је ЕПС “највећи покретач привреде и економије у Србији”, те да Србија има довољно електричне енергије по најнижим ценама у региону и Европи.

“Шта се тачно десило последњих недеља 2021. године и даље се испитује: да ли се радило о пропусту, немару, нестручности или нечем четвртом. Не бих у овом тренутку износио своје видјење, али могу да кажем на основу прелиминарних информација да јавност нема довољно релевантних информација”, навео је Деспотовић и истакао да ће ЕПС обавестити јавност о резултатима анализе недавних догађаја.

Навео је да је ЕПС имао успешне пројекте, те да је успео да ревитализује постојеће капацитете и истовремено улаже у унапредјење заштите животне средине.

“После 30 година гради нови блок у Костолцу, почиње изградња хидроелектране ‘Бук Бијела’ у Републици Српској, почиње пројектовање система реверзибилне ‘Бистрице’, једног од најважнијих хидросистема у Србији, а улаже се и у пројекте коришћења обновљивих извора. ЕПС је највећи инвеститор у еколошке пројекте, уложено је 500 милиона евра, а планира се улагање још 700 милиона евра”, казао је он.

Додао је да ће се ове године завршити постројење за одсумпоравање у термо електрани “Никола Тесла” (ТЕНТ) А, те да се ради сличан пројекат за ТЕНТ Б и да ЕПС наставља испуњавање свих европских еколошких стандарда.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!